Predsjednik Vlade: Državno zemljište neće se prodavati, samo u koncesiju

Državno zemljište neće se prodavati, već isključivo davati u koncesiju, a posebna radna skupina radit će i na prijedlozima kako od "rasprodaje" zaštiti i privatno zemljište, istaknuo je danas premijer Ivo Sanader.

ZAGREB, 23. siječnja 2006. (Hina) - Državno zemljište neće se prodavati, već isključivo davati u koncesiju, a posebna radna skupina radit će i na prijedlozima kako od "rasprodaje" zaštiti i privatno zemljište, istaknuo je danas premijer Ivo Sanader.

Premijer je to izjavio nakon sastanka u Ministarstvu poljoprivrede o dosadašnjem tijeku pregovora o pristupanju EU vezano za poljoprivredu, a taj je sastanak uslijedio nakon jutrošnjih radnih konzultacija u Banskim dvorima o pregovorima o pristupanju.

Tema tog jutrošnjeg razgovora, kojem su bili nazočni i predsjednik države Stjepan Mesić i predsjednik Sabora Vladimir Šeks, te čelnici hrvatskog pregovaračkog tima, bilo je i pitanje nekretnina.

Vladin je stav, koji je podržan konsenzusom, da se državno zemljište neće prodavati bez obzira radi li se o turističkom, poljoprivrednom zemljištu, nekretninama kao što su vojarne MORH-a, i sl., već će biti davano isključivo u koncesiju, ponovio je Sanader i nakon sastanka u Ministarstvu.

Najavio je da će Vlada osnovati i međuresornu radnu skupinu koja će imati zadaću i kako u nekim segmentima zaštiti i privatno vlasništvo, zabraniti i privatnicima da "rasprodaju" ono što imaju.

Vlada je, kaže, pripremila i prijedlog izmjene Zakona o otocima po kojima bi država imala pravo prvokupa na otocima. Nema rasprodaje otoka, poručio je.

Podsjetio je da je i danas od prodaje izuzeto zemljište u nacionalnim, parkovima prirode i slično.

Naglasio je i da će i Hrvatska, kao i svih 25 zemalja EU, te Bugarska i Rumunjska, primijeniti načelo nediskriminacije, što znači da primjerice u parku prirode nekretnine ne mogu kupiti ni domaći, ni strani državljani.

To načelo nediskriminacije mora ostati i u našem zakonodavstvu, kazao je.

Kao zadaću pak radne skupine naveo je i pitanje može li se u nekim segmentima ići i u diskriminacijske odredbe.

No, podsjetio je pritom da EU to želi izbjeći, da to nije prihvaćeno ni u pregovorima sa deset zemalja koje su nedavno ušle u EU.

Nakon sastanka s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem i članovima pregovaračkog tima za poljoprivredu, premijer je istaknuo da će se pregovori s EU vezano za poljoprivredu iskoristiti i za restrukturiranje tog sektora kako bi bio konkurentna na europskom tržištu.



Pisane vijesti