Predsjednik Vlade Milanović na sjednici: Sanacija na poplavljenim područjima teče dobro, izgradit ćemo dio novih kuća

Slika /Vijesti/2014/Lipanj/5 lipanj 2014/predsjednik_vlade_milanovic_na_sjednici_sanacija_na_poplavljenim_podrucjima_tece_dobro_izgradit_cemo_dio_novih_kuca_lightbox.jpg

Otvarajući 166. sjednicu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović izvijestio je da sanacija u Gunji i Posavini teče dobro. Kazao je da nakon što se uskoro ukine državni stožer, treba pristupiti konkretnim projektima.

Hrvatskom saboru upućen je Prijedlog zakona o provedbi uredbi Europske unije o Europskoj grupaciji za teritorijalnu suradnju. Zamjenik ministra uprave Zoran Pičuljan podsjetio je da se radi o Zakonu koji postoji u Republici Hrvatskoj od 2013. godine i pojasnio da je iste godine donesena nova uredba Europske unije u proširenom sadržaju vezano uz prekograničnu suradnju i uspostavljanje specifičnih pravnih osoba koje će moći ostvarivati tu suradnju. „Zbog toga smo ocijenili da je bolje reagirati Nacrtom prijedloga novog zakona nego mijenjati taj zakon“, kazao je zamjenik ministra uprave. Rekao je i kako Republika Hrvatska ima već šest zahtjeva za sudjelovanje u takvim prekograničnim aktivnostima, od Virovitičko-podravske županije, Varaždinske, Istarske, Primorsko-goranske županije, Karlovačke i Općine Antunovac. „Mislimo da ovime nudimo jedno dobro rješenje u daljnjoj europeizaciji hrvatskoga prostora“, zaključio je.

Donesena je Odluka o provođenju mjera gospodarenja otpadom nakon poplave na području Vukovarsko-srijemske županije i obvezi osiguranja sredstava od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izvijestio je da se radi provođenja mjera gospodarenja otpadom, nakon poplave na području Vukovarsko-srijemske županije, zadužuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da osigura sredstva procijenjene vrijednosti u iznosu od 50.000.000,00 kuna. Fond će komunalnim društvima na poplavom pogođenom području Vukovarsko-srijemske županije, koja posjeduju važeću dozvolu za gospodarenje otpadom, sklopiti odgovarajuće ugovore koji će definirati međusobna prava i obveze. Mjere gospodarenja otpadom obuhvaćaju troškove prikupljanja, prijevoza, odvajanja, prihvata i obrade otpada s ugroženih područja.

Prva potpredsjednica i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić predstavila je Uredbu o izmjenama Tarife upravnih pristojbi Zakona o upravnim pristojbama, kojom će se povećati pristojbe za spise i radnje pred diplomatskim i konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u inozemstvu. Ministrica Pusić kazala je da za to postoji cijeli niz argumenata, a ključnima je navela preuzimanje obveza koje Republika Hrvatska ima u svezi provedbe propisa Europske unije, ali i činjenicu da su te pristojbe ostale iste i nepromijenjene od 1996. godine.

Obrazlažući Odluku o uvođenju naplate cestarine za korištenje autoceste A11 Zagreb – Sisak, zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić izvijestio je da će tijekom 2014. godine Hrvatske autoceste d.o.o. dovršiti izgradnju i pustiti u promet dionicu Buševec – Lekenik, u dužni od 11,28 kilometara s izgrađenim i opremljenim sustavom naplate, dodavši da bi cestarina za prvu kategoriju vozila trebala iznositi devet kuna.

Na kraju sjednice, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izrazila je posebnu zahvalu Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Makedoniji za pomoć uplaćenu za sanaciju šteta od poplava u Slavoniji. „Ujedinjeni Arapski Emirati odredili su milijun i pol dolara pomoći iz koje će se vrlo vjerojatno kupiti kontejneri, a Makedonija, koja i sama ima slične poteškoće, uplatila je 98.550 eura“, kazala je ministrica Pusić i istaknula da koristi priliku da se zahvali svim donatorima.



Pisane vijesti