Predsjednik Vlade Milanović: Naš cilj je stvoriti uvjete za gospodarski rast. Stvaramo ih.

Slika /Vijesti/2014/Kolovoz/14 kolovoza/ZM 1.jpg

„Rejting je jedno, a bez gospodarskog rasta koji će biti jednak ili veći od kamate po kojoj se država zadužuje, ni jedna država dugoročno ne može funkcionirati. Naš cilj je stvoriti uvjete za gospodarski rast. Stvaramo ih.“
 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je prisustvovao svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jelse u povodu proslave Dana Općine Jelsa - Blagdana Velike Gospe, a u sklopu posjeta, odgovarao je i na novinarske upite.

„To je stvar pravosuđa. Ja to ne čitam niti mogu komentirati“, kazao je predsjednik Vlade na upit da komentira izjave suca Turudića. Istaknuo je da u Hrvatskoj ima samo na županijskoj razini 250 sutkinja i 150 sudaca. „To su sve ljudi isti u statusu, svi odlučuju o važnim predmetima“, rekao je i nastavio: „Suci sude u osobnom statusu i trebali bi govoriti o svojim presudama, a ono drugo je stvar institucija pravosuđa i tu Vlada nema nikakvog utjecaja“.

Što se tiče odluke Ustavnog suda o neodržavanju referenduma o ćirilici, predsjednik Vlade Milanović rekao je da Ustavni sud nije pravosuđe, već je on iznad pravosuđa, najviša instanca i odlučuje kao što je odlučio. Dodao je da su to argumenti koji su bili i argumenti Vlade i Ustavni sud je to prihvatio.

Premijer je komentirao i kreditni rejting Hrvatske, kazavši da agencije za kreditni rejting rade isključivo za investitore i te rade procjene investicijske vrijednosti i zbog procjene državnih obveznica. „Događaju se neobične stvari - da nam je kreditni rejting pao, a da izdajemo obveznice povoljnije nego ikad ranije. To uvijek treba uzimati sa zrnom sumnje i analitičnosti“, kazao je premijer i dodao da je ova Vlada naslijedila ogromne terete, dugove, skupu državu, s kriminalom iza sebe, stranku koja je sudski optužena, odnosno osuđena za pljačku. „Rejting je jedno, a bez gospodarskog rasta koji će biti jednak ili veći od kamate po kojoj se država zadužuje, ni jedna država dugoročno ne može funkcionirati. Naš cilj je stvoriti uvjete za gospodarski rast. Stvaramo ih.“

Na upit o reformi lokalne samouprave, odgovorio je da je za veliku reformu potrebno izmijeniti Ustav, što je izvan moći ove Vlade i parlamentarne većine, a niti se to obećavalo u kampanji. „Ono što jesmo govorili je da se nadležnosti općina koje imamo, a koje ne možete promijeniti preko noći, da se direktnije vežu uz fiskalne mogućnosti općine. Dakle, da nije Jelsa u istoj poziciji kao neka općina koja ima, recimo, tri puta manje po stanovniku. Kod nas je to sve isto. To se može promijeniti, ali to nije reforma“, objasnio je premijer.

„Mi stvaramo uvjete i tu treba strpljenja“, kazao je na novinarski upit o pozitivnim trendovima u zapošljavanju, što nije samo rezultat turističke sezone. Zaključio je da Vlada radi dobre stvari i u fiskalnoj i u zakonodavnoj sferi. „Vidim što radimo i kamo to vodi, a to vodi prema boljem. Ne ide preko noći i neće ići preko noći“, rekao je i dodao da bi sljedeća godina trebala, prema svim pokazateljima, biti godina gospodarskog rasta.





 

Pisane vijesti