Predsjednik Vlade Milanović o BDP-u: Nisam zadovoljan. Rasta još nema, ali bit će ga sljedeće godine

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_milanovic_o_bdp_u_nisam_zadovoljan_rasta_jos_nema_ali_bit_ce_ga_sljedece_godine.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović boravi Vilniusu, gdje je sudjelovao na summitu Europske unije i Istočnog partnerstva.

U izjavi novinarima, predsjednik Vlade Milanović istaknuo je da je Hrvatska najfleksibilnija kad je u pitanju potpisivanje memoranduma o razumijevanju između Hrvatske, Mađarske i Ukrajine za gradnju plinovoda od LNG terminala na Krku do Ukrajine. „Što se tiče Hrvatske možemo ga potpisati bilo gdje. Ovaj put, čini mi se, Mađarska nije htjela da to bude ovdje nego u Bruxellesu. Zadnji put predstavnici Ukrajine na odgovarajućoj razini nisu došli u Bruxelles. Hrvatska je tu najfleksibilnija. Imamo more i luku. Od nas će to krenuti, ali to je samo potpis“, kazao je.

Premijer Milanović nije želio komentirati je li izgradnja Pelješkog mosta strateški interes Republike Hrvatske. Ponovio je da se netko želi praviti važan i nanijeti štetu Hrvatskoj. „Ima ljudi koji imaju tu informaciju i žele obradovati jedan dio medija. O tome ne mogu govoriti javno, a ako vas zanima tko na tome radi, radim ja“, dodao je.

Upitan kako komentira danas objavljeno izvješće Državnog zavoda za statistiku o padu BDP-a od 0,6 posto, predsjednik Vlade Milanović kazao je da nije zadovoljan, izrazivši uvjerenje da će sljedeća godina biti bolja. „Mi smo razočarani, situacija je teška, ali ima kraja, vjerojatno sljedeće godine“. Dodao je da to neće biti nikakve velike stope rasta, kakve smo navikli gledati prije deset godina zato što toga više nigdje nema. „Moramo pripremati teren da kada krene, svima skupa zajedno, da onda svima bude bolje, a tu smo, na neki način,ovisni i o regiji“, kazao je i zaključio: „ Ali zemlju mijenjamo, uvjete za poslovanje činimo boljima i kod toga čvrsto stojimo. Rasta još nema, ali bit će ga sljedeće godine“.

Što se tiče medijskih napisa da su djelatnici SOA-e znali što će se dogoditi s kolonom sjećanja u Vukovaru, premijer je naglasio da se SOA ne bavi bontonom i protokolom, te da u Vukovaru nije bio prekršen nikakav zakon, a „bonton i protokol, to je na dušu onih koji ne razumiju i to je sav komentar koji mogu dati“. Nastavio je da je posao SOA-e da se bavi vanjskim aspektima ugroze, strateškim stvarima, a „ne sitnim, prljavim i prizemnim političkim igrama. To načelno nije posao SOA-e“, naglasio je predsjednik Vlade.

Na upit o širenju Unije, što se tiče regije, premijer Milanović kazao je da misli da je ulazak Srbije u Europsku uniju realan i pitanje vremena, a što se tiče Bosne i Hercegovine, rekao je da „nažalost, stvari tamo ne funkcioniraju na dovoljno uvjerljiv način, a EU je nevjerojatno zahtjevna“.



Pisane vijesti