Sjednica Vlade: Hrvatskom saboru upućen Prijedlog obiteljskog zakona

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/sjednica_vlade_hrvatskom_saboru_upucen_prijedlog_obiteljskog_zakona.jpg

Na današnjoj 126. sjednici, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić predstavila je Prijedlog obiteljskog zakona, kazavši pri tom da je riječ o velikim izmjenama u jednom vrlo osjetljivom području. Pojasnila je da se radi se o području obitelji gdje treba biti oprezan u donošenju mehanizama kojima država može intervenirati. Govoreći o novitetima, ministrica Opačić kazala je da se uvodi pravna zaštita obiteljskog doma ukoliko je riječ o jedinom mjestu za stanovanje, ali isto tako i o zajedničkoj bračnoj stečevini u trenutku kada dolazi do razvoda braka. Uvodi se ograničena poslovna sposobnost, koja će, između ostalog, pridonijeti boljoj zaštiti ljudskih prava. Potpredsjednica Vlade pojasnila je da se navedenim Prijedlogom zakona mijenja i proces posvojenja koje bi, po konvencijama i pravilima Europske unije, trebalo u potpunosti prijeći na sud, dodavši da je dosad, zbog preopterećenosti sustava, djelomično bio pod Centrima za socijalnu skrb. Ministrica Opačić najavila je uvođenje pravnog zastupnika, pojasnivši pri tom da će pravni zastupnici braniti prava djece u sudskom postupku, ali i interese osoba kojima se oduzima poslovna sposobnost. Prijedlogom zakona uvodi se i obiteljska medijacija. „Uvodimo je kao jedan pomoćni mehanizam kako bismo najveći broj bračnih partnera u postupku medijacije doveli do toga da se dogovore o zajedničkoj skrbi za svoju djecu“, zaključila je potpredsjednica Vlade.

Hrvatskom saboru upućeni su konačni prijedlozi zakona o prostornom uređenju, zakona gradnji te zakona građevinskoj inspekciji. „Smisao ova tri zakona je da cijeli proces prostornog uređenja, gradnje i građevinske inspekcije bude jasan, brz i svima dostupan“, kazala je ministrica Anka Mrak-Taritaš. Pojasnila je da će se temeljem zakona o prostornom uređenju donositi prostorni planovi koji imaju jasnije procedure donošenja i koji su u svim svojim dijelovima operativni. Uvodi se e-građevinska dozvola što znači da će se na isti način izdavati građevinske dozvole u cijeloj Hrvatskoj. Ministrica Mrak-Taritaš kazala je da će građani u bilo kojem trenutku znati u kojoj im je fazi postupak, što za građevinsku dozvolu trebaju dostaviti i koliko brzo će je dobiti, dok će se investitorima građevinske dozvole izdavati u roku 35 dana. Što se tiče građevinske inspekcije, ministrica je pojasnila da na prostorima gdje gradnja nije dozvoljena, nakon izlaska na teren, inspekcija u roku od osam dana donosi rješenje o rušenju, dok za prostore na kojima je gradnja moguća naplaćivat će se kazne i dati rok u kojem se treba ishoditi dozvola.

Obrazlažući Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, ministar financija Slavko Linić istaknuo je da se izmjenama Zakona želi ubrzati postupke predstečajne nagodbe i omogućiti da se što više postupaka okonča uspješno. Pojasnio je da u slučaju da je postupak predstečajne nagodbe obustavljen, prijedlog za pokretanje stečajnog postupka podnosi Financijska agencija (Fina), jer je dosadašnja formulacija mogla dovesti do različitih tumačenja. Izmjenama je predviđeno i da u postupku sklapanja nagodbe pred trgovačkim sudom državu zastupa državno odvjetništvo. „Zakon je dao doprinos u popravljanju stanja hrvatskog gospodarstva, a česte izmjene na koje upozoravaju pravnici, u cilju su ubrzanja postupka“, naglasio je ministar Linić.

Tijekom sjednice predsjednik Vlade Zoran Milanović osvrnuo se na informaciju objavljenu u jednim dnevnim novinama, a radi se o studiji za Pelješki most. „Takvi preuranjeni zaključci štete hrvatskim interesima i umanjuju prilično velike šanse da dobijemo taj projekt i tumače se isključivo kao oblik javnog pritiska na one koji donose odluku“, kazao je premijer Milanović. Pozvao je da se to ne radi. „Moram se ograditi u ime Vlade. Kad bude gotovo bit će gotovo. Ne ugrožavajmo svoje šanse i financijske interese hrvatske Vlade. To je moja molba“, zaključio je.

Hrvatskom saboru upućen je Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o cestama te Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o željeznici. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izvijestio je da prema sadašnjem zakonskom rješenju, Hrvatskim autocestama i Hrvatskim cestama pripada po 60 lipa po litri naplaćene trošarine za pogonska goriva, dok se sada predlaže da se iznos za HAC smanji na 20 lipa, za HŽ Infrastrukturu bi također išlo 20 lipa, a iznos za HC bi se povećao na 80 lipa. Tako bi se godišnji iznos koji HC dobiva iz trošarina na gorivo povećao na 1,8 milijardi kuna, dok bi HAC i HŽ Infrastruktura dobivali po 460 milijuna kuna. „To je važno jer je prioritet Vlade i Europske unije ulaganje u prometnu infrastrukturu, a HŽ Infrastruktura i Hrvatske ceste treba novac za vlastito financijsko učešće u investicijskim projektima“, kazao je ministar Hajdaš Dončić.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić predstavio je Prijedlog smjernica za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja za 2014. godinu. Pri tom je izvijestio da su u 2013. godini iskorištena sva sredstva za ove mjere koje je koristilo više od 47.000 ljudi. Istaknuo je da je mjera zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa polučila posebno dobar uspjeh, a koristilo ju je više od 15.000 građana. Dodao kako će sljedeće godine mjerama pokušati obuhvatiti još više nezaposlenih. Ministar Mrsić najavio je da je za sljedeću godinu predviđeno 403 milijuna kuna. „Ali od strane Europske unije stiže nam 37 milijuna eura za garanciju za mlade i preko 60 milijuna iz Europskog socijalnog fonda“, zaključio je ministar Mrsić.



Pisane vijesti