Predsjednik Vlade Milanović: Porezne promjene su u korist građana, a povećanje prireza je izgovor

Slika /Vijesti/2014/Prosinac/15 prosinca/Milanovic-arhiva.jpg

Predsjednik Vlade Milanović kazao je da Vlada pokušava napraviti razumne uštede, te kako se čini da u tome konačno uspijeva već za ovu godinu, a za sljedeću sigurno.

Na novinarski upit što bi poručio SDP-ovim gradonačelnicima i načelnicima, koji najavljuju dizanje prireza zbog spuštanja stope na 40 posto, predsjednik Vlade Zoran Milanović kazao je da su porezne promjene u korist građana, a ni u kom slučaju u inat bilo kojem gradu. „Prema tome, ja si uopće ne uzimam za pravo da šaljem poruku građanima bilo kojeg hrvatskog grada i da posredujem između njih i gradonačelnika. To je odluka lokalne politike, lokalnih predstavničkih tijela, gradonačelnika. To je njihova stvar. Dakle, ja bih isto tako mogao reći da je za pritiske, pod navodnim znancima, kojima smo izloženi mi i mnoge druge europske države, u smislu proračunske politike, kriv netko drugi. Da pritisak vrši Europska komisija. Po meni se politika tako ne vodi. To su izgovori“, rekao je. Dodao je da Vlada pokušava napraviti razumne uštede, te kako se čini da u tome konačno uspijeva već za ovu godinu, a za sljedeću sigurno. „Svatko u svome gradu, u okviru svojih zakonskih ovlasti, odgovara svojim biračima i to je moja poruka svim gradonačelnicima u Hrvatskoj. Nema SDP-ovih ili HDZ-ovih gradonačelnika, to su gradonačelnici, ljudi, građanke i građani koji su izabrani“.

Upitan jesu li ministri uvažili zahtjeve ministra financija Borisa Lalovca da ne potroše baš sve što imaju na raspolaganju kako bi se smanjio deficit, premijer je odgovorio da to nije stvar apela, to je stvar zdravog razuma. „Mi ćemo sada mikroskopski promatrati i gledati na uzorku, zato su svi pod lupom, pod povećalom da vidimo zadnjih mjesec dana što je to“, rekao je premijer Milanović i nastavio: „Vidjeli ste primjer ulice u kojoj živim, stalno se vraćam na to, na dan kada sam vidio kako se milijun kuna  prelijeva u šaht u mojoj ulici. Kaže se da će inače taj novac propasti. Novac ne može propasti. Može se, rebalansom, prenamijeniti. Može se tih milijun kuna dati u vrtić koji je sto metara dalje ili školu kojoj se fasada raspada, a stara je preko sto godina i nikako da se popravi. Planiraj, gledaj, izvršavaj, budžetiraj, i onda ako vidiš da na kraju godine imaš praznog  prostora, prenamijeni taj novac, nekome možda više treba. Ali to je ta lijenost, proračunska lijenost koja je hrvatska rana“, rekao je. Upitan može li se deficit zauzdati na 12-13 milijardi kuna, predsjednik Vlade kazao je kako vjeruje da može, ali i dodao kako ne može ništa obećavati. „Ali sljedeće godine, temeljem ovog iskustva, ćemo sigurno ostvariti uštede“, zaključio je.  

Što se tiče najave o izmjenama Uredbe o korištenju službenih automobila, premijer Milanović kazao je da će se ona izmijeniti sljedeće godine, ali i naglasio kako u međuvremenu ljudi moraju biti svjesni što bi smjeli, a što ne. „Recimo, kad potpredsjednik Vlade ili ministar u petak ode u Omiš, Makarsku ili Split, bez vozača, i sam vozi taj službeni auto, onda uvijek razmišljam što mu se može dogoditi, a da je potpuno trijezan, da nije popio ni kap vina, naprosto se dogodi nesreća. I što onda? Na taj način se izlaže i Vlada. Dakle, službeni vozač za ljude najvišeg političkog ranga ima nekog smisla. U nekim situacijama moraš ocijeniti sam što je u redu, a što nije u redu“, kazao je. „Ovo što je napravio ministar Varga je ipak možda malo pogrešno, po meni. Dakle, mogao je otići, ali baš da vozač ide tamo i da ga prati, a nije štićena osoba“.  Najavio je da će od ministara tražiti da se što je moguće manje izlažu dodavši kako Uredbu treba dodatno pojasniti, međutim i tada će biti raznih tumačenja sivih zona i  dilema je li trebalo ovako ili onako.
 
O padu cijena goriva, predsjednik Vlade Zoran Milanović kazao je kako cijene određuje tržište, a kupci kupuju tamo gdje je jeftinije. „Cijene goriva padaju, to pogoduje potrošačima, taj novac će se možda potrošiti na nešto drugo. To je dobro za ekonomiju“. Istaknuo je i kako smatra da je nemoguće, kao što je to ranije bio slučaj, da Ministarstvo gospodarstva određuje najvišu moguću cijenu, jer u Europskoj uniji stvari tako ne funkcioniraju.  „Ovo je slobodno tržište i dobro je da cijene padaju. A kako se dogodilo to da padaju, da ste pitali prije pola godine, nitko to ne bi mogao predvidjeti. Danas je to svima normalno“, rekao je premijer Milanović.
 
 

Pisane vijesti | Zoran Milanović