Predsjednik Vlade Milanović: Končar je ponos hrvatske industrije

  • Slika /Vijesti/2014/Prosinac/15 prosinca/FAH-Hc167336.jpg

Predsjednik Vlade Milanović istaknuo je kako se radi o tvornici koja je bazirana na hrvatskom znanju. „Nema licence, razvijaju sve sami, ovo su vrlo složeni proizvodi koji se proizvode i u nekoliko država Istočne Europe, ali na jednoj nižoj razini“.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je danas društvo Končar – Električna vozila d.d., gdje se sastao s predstavnicima uprava Končar d.d., Končar – Električna vozila te HŽ Putnički prijevoz te obišao proizvodne pogone. U pratnji predsjednika Vlade bili su ministar financija Boris Lalovac, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić te predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović.

U izjavi novinarima, predsjednik Vlade Milanović istaknuo je kako se radi o tvornici koja je bazirana na hrvatskom znanju. „Nema licence, razvijaju sve sami, ovo su vrlo složeni proizvodi koji se proizvode i u nekoliko država Istočne Europe, i to na jednoj nižoj razini“, kazao je i naglasio: „Ovo je jedan od ponosa hrvatske industrije“. „Država je jedan od suvlasnika, ali tvrtka radi i razvija se samostalno te se traže strateški partneri“, rekao je premijer Milanović. Ocijenio i kako je teško probiti se na inozemna tržišta, dodavši da je s njim prošli tjedan, prilikom njegovog posjeta Turkmenistanu, bio i predsjednik Uprave Grupe Končar.

Premijer Milanović podsjetio je i da je hrvatska Vlada naručila 44 vlaka, kazavši da je i za preostalu polovicu vlakova država pronašla način za njihovo financiranje. „I to je jedan od većih projekata“, naglasio je. Predsjednik Vlade izvijestio je da će u ožujku, sljedeće godine, prvi iz linije novih vlakova izići na pruge, a nakon toga jedan do dva mjesečno. Važnim je ocijenio što se posao radi u Hrvatskoj i što je u izgradnju vlakova uloženo hrvatsko znanje. „Uvozi se čelik, kotači, sve ono što u ukupnoj cijeni vlaka predstavlja jedan mali dio, sedamdeset posto je domaće“.

Odbacio je tvrdnje da se država rješava dionica ove uspješne tvrtke. „To nije točno. Ovdje se traži strateški partner i to su odluke koje se ne mogu donositi preko koljena. Pričekajmo još pola godine. U svakom slučaju, nitko nas ne može izgurati ako ne iziđemo sami. Ovo je primjer tvrtke u kojoj država ima dvadeset posto, a ono što je, na neki način, vezano uz državu i fondove, a nije država, je sve skupa do 50 posto“, pojasnio je. Predsjednik Vlade naglasio je da ova tvrtka godinama potpuno lišena bilo kakvog utjecaja politike i razvija se samostalno. „Ima visoke profite i relativno je nisko zadužena. Dobit je prije oporezivanja 100 milijuna kuna. Radi se o dobrom poslu“, kazao je. Predsjednik Vlade naglasio je da je država dobar vlasnik zato jer se ne miješa više od onoga što bi trebala. „Promatramo, stalno smo u kontaktu i pokušavamo pomoći tvrtki da izađe na tržišta izvan Hrvatske“,rekao je, dodavši da je narudžbu za 44 vlaka Končar dobio na natječaju u Hrvatskoj. Podsjetio je da je prije petnaest godina, kada se donosila odluka o zagrebačkom tramvaju, u Gradu Zagrebu bio vrlo jak lobi koji je želio da se posao dodjeli jednoj velikoj njemačkoj korporaciji. „Na kraju je to po nižoj cijeni dobio hrvatski konzorcij i sada u Zagrebu imamo novu flotu tramvaja. Tada je arbitrirala politika i to treba otvoreno reći. Da se nije upleo tadašnji premijer Račan, taj posao bi dobio netko drugi“, pojasnio je. Na kraju, naglasio je da će tvrtke kao Končar, kojih nema puno, trebati dopuštenu pomoć politike, odnosno svake hrvatske vlade da se probiju izvan Hrvatske. „Zato smo i bili prošli tjedan u Turkmenistanu. Danas su potrebe, a i financijske mogućnosti jednako velike“, zaključio je predsjednik Vlade Milanović.
 
 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Zoran Milanović