Predsjednik Vlade Milanović s Thorbjornom Jaglandom: Držat ćemo se najviših standarda Europske konvencije o ljudskim pravima

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_milanovic_s_thorbjoernom_jaglandom_drzat_cemo_se_najvisih_standarda_europske_konvencije_o_ljudskim_pravima.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se danas u Banskim dvorima s glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjornom Jaglandom.

U izjavi za novinare nakon sastanka, premijer Milanović istaknuo je kako mu je bila osobita čast, ali i profesionalno zadovoljstvo, razgovarati s glavnim tajnikom o pitanjima vezanim uz ljudska prava, situaciju u regiji i implementaciju najviših standarda Europske konvencije o ljudskim pravima. „Danas razgovaramo u potpuno drukčijem tonu i sadržaju nego što smo razgovarali s Vijećem Europe proteklih godina i desetljeća, kada su nas, s punim pravom pritiskali da se držimo standarda koji su normalni i očekivani, a mi, što zbog svoje objektivne situacije, što zbog nekih subjektivnih nedostataka, to nismo bili u stanju. Ali sada konačno jesmo i dok sam predsjednik Vlade držat ćemo se najviših standarda Europske konvencije o ljudskim pravima“. Predsjednik Vlade kazao je i da je glavnog tajnika izvijestio o načinu izbora predstavnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj, pri čemu se, istaknuo je, vodi računa o svim detaljima, kao što je primjerice izbor zamjenika načelnika ili gradonačelnika pripadnika manjine tamo gdje je njihov udio u stanovništvu preko 15 posto, što su relativno rijetki mehanizmi u Europi, komplicirani za provedbu.

Glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland čestitao je ovom prigodom Hrvatskoj na skorom članstvu u Europskoj uniji. Istaknuo je da je Hrvatska profitirala od „pritisaka“ Vijeća Europe, jer je na kraju ono što je u tome smislu provela, bio vrlo važan preduvjet za članstvo u Europskoj uniji. „Oduvijek je bilo tako da svaka zemlja koja želi postati članicom Europske unije, prvo mora ispuniti sve standarde Europske konvencije o ljudskim pravima“. Istaknuo je da su prioriteti borba protiv korupcije, borba protiv govora mržnje te zaštita manjina, te da u tome smislu Vijeće Europe i Hrvatska imaju zajedničke ciljeve. „Hrvatska je danas vrlo važna članica Vijeća Europe i stoga je vrlo važna država u ovoj regiji, u kojoj se još moraju riješiti neki problemi“, zaključio je glavni tajnik.

Upitan o nedavnom posjetu azerbajdžanskog predsjednika i karakterizaciji Azerbajdžana kao „ne baš demokratske države“, predsjednik Vlade istaknuo je kako je, što se tiče Azerbajdžana, pogriješio. „Nekorektno je prema našim gostima to što sam rekao zato što je to na kraju zloupotrijebljeno protiv njih i to u njihovoj zemlji. Nisam kritizirao Azerbajdžan nego sam izrazio puno razumijevanje za situaciju u kojoj se ta zemlja nalazi“. Istaknuo je kako je ta situacija ekonomski sjajna, dok istovremeno to nije politički, što se tiče okružja države. „Što se tiče samog Azerbajdžana, on naravno je demokratska zemlja. Ne samo formalno“. Dodao je da Azerbajdžan nije jednostranačka država, koja ima slobodne višestranačke izbore. „Ali reći da nisu demokratska država je pogrešno, a kada još to netko zloupotrebljava i to u Azerbajdžanu, onda to ne dopuštam. Jer vrlo dobro je jasno koja je namjera mojih riječi bila i što sam htio reći kada sam govorio. Htio sam ukazati na licemjerje nekih ljudi. Mi moramo raditi, otvarati radna mjesta i raditi s normalnim državama, a Azerbajdžan je potpuno normalna država“, kazao je premijer Milanović ističući da je Azerbajdžan država koja je skoro isključivo muslimanska, a u kojoj žene imaju prava kakva nemaju u većini drugih muslimanskih država. „Prema tome, isprika, ukoliko sam krivo shvaćen, našim azerbajdžanskim prijateljima, a druge molim da ne koriste moje riječi za svoje sitne potrebe“, zaključio je predsjednik Vlade dodavši da kada Azerbajdžan ne bi bio demokracija po standardima Vijeća Europe, ne bi ni bio članica te organizacije, gdje je od 2001. godine.

Na pitanje o statusu transrodnih osoba, koje prema povjereniku Vijeća Europe za ljudska prava treba bolje riješiti kroz Zakon o državnim maticama, predsjednik Vlade ustvrdio je da su transrodne osobe su građani ovog društva, kao i svatko drugi, te da će proučiti o čemu se radi. „Ako je problem u neskladu s europskom praksom uskladit ćemo ga. Nisam dosad bio informiran o tome, niti je itko prosvjedovao. Ima jako puno zakona, jako puno regulacija i ukoliko je nešto u neskladu s nekim postojećim konvencijama, to ćemo promijeniti“.



Pisane vijesti