Predsjednik Vlade Zoran Milanović u Sisku: Na Željezari je sad da zaposli optimalan broj ljudi

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas u Sisku na obilježavanju početka rada tvrtke ABS Sisak d.o.o .

Premijer Milanović podsjetio je tom prigodom da je njegov prvi posjet u funkciji predsjednika Vlade bio upravo u Sisku, 31.12.2011. „Sisak je tada bio još jednom ostavljen i napušten, govorim o Željezari, od vlasnika koji je ovo pošteno kupio i odlučio da će prestati raditi, jer više nije imao računicu“. Istaknuo je da je tada rečeno da će Željezara sigurno ponovno raditi, dodavši kako danas nije došao u Sisak da bi za to preuzeo osobne zasluge. „To bi bilo nepošteno i nekorektno. Najveći doprinos je taj što nismo stajali na putu. I to je ono što mogu obećati i ubuduće, da država neće smetati“.

Sisak se vrlo sporo i teško oporavlja, istaknuo je predsjednik Vlade, iako za to nema razloga. „Sisak je jako blizu Zagreba, relativno je dobro povezan, nije crna rupa, nije izvan ruke. Sisak je grad koji je centar jednog industrijskog bazena“, rekao je i zahvalio novim vlasnicima što su došli i što su prepoznali šansu i odlučili ovdje raditi. Upozorio je, međutim, kako neće biti dovoljno ukoliko sve ostane samo na tvrtkama ABS, Danieli i na Željezari. „Neće biti dovoljno, ako ništa drugo, onda zato što je to jedan relativno mali broj zaposlenih ljudi i, koliko god se širili, ne možete zaposliti cijeli Sisak, to nije realno“.

Predsjednik Vlade naglasio je i važnost Rafinerije Sisak, čiji je vlasnik INA, čiji je pak skoro pedesetpostotni vlasnik država. „I tu mi imamo ulogu. Postoje i ugovorne obaveze u odnosnima dioničara, da se u Rafineriju uloži jedan značajan iznos. I ja ovdje obećavam da će se na tome početi raditi, jer Sisak s ovakvom rafinerijom dalje ne može“, rekao je premijer ističući da takva vrsta proizvodnje ovdje mora opstati.

„Hrvatska ulazi u Europsku uniju s ambicijama da bude uspješna, a ne da bude siromašni rođak koji će tražiti pomoć u Europi. Da bismo bili uspješni, trebamo prvo raditi sami, jer nam nitko neće dati ono što nam ne pripada, i drugo, moramo se nadati da će i u državama oko nas, čak bih rekao prije svega u Italiji, stvari krenuti bolje. Jer Italija je prvi vanjskopolitički partner Hrvatske, uz Njemačku i Austriju“, kazao je predsjednik Vlade Zoran Milanović.



Pisane vijesti