Predsjednik Vlade Milanović: Što je s onima koji su odgovorni za milijarde nenaplaćenih poreznih obveza prema državi?

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović osvrnuo se danas, na upit novinara, na situaciju veznu uz ravnateljicu Porezne uprave Nadu Čavlović Smiljanec.
 

„Vidio sam priopćenje ministra financija, ono je jako dugačko i precizno i ja mu nemam što dodati. U biti je bilo najvažnije očitovanje ministra, trebat će tu pružiti vrlo, vrlo jake i uvjerljive dokaze. Ali bih ja htio reći nešto drugo, a to je da je DORH ovim predmetom otvorio jedno pitanje na koje smo mi možda i zaboravili, i ja to pozdravljam kao predsjednik Vlade. Naime, postavlja se pitanje kako je bilo moguće u Hrvatskoj da mi kao vlast naslijedimo milijarde nenaplaćenih potraživanja države. I tko je dopuštao u tadašnjoj vlasti i u administraciji da se na poreznim dugovima prema državi nakupljaju milijuni i milijuni kamata? Dakle tko je propuštao - namjerno - ovršiti u korist države te predmete“, rekao je premijer Milanović. Dodao je da je dolaskom u Banske dvore njegova Vlada možda i pogriješila što je prelako prešla preko toga te nastavio: „Ne može se preko noći na jednom dugu nagomilati 12 milijuna kuna kamata. Netko je, znači, štitio te dužnike, ili je kalkulirao. Ja neću nikog ovdje štititi, ali ću postaviti pitanje: što je s onima koji su odgovorni za milijarde nenaplaćenih poreznih obveza prema državi?“

Upitan može li se povući paralela između slučaja Šegon, gdje nije bilo istrage ni kaznene prijave, ali je on ipak morao otići s dužnosti pomoćnika ministra, i slučaja ravnateljice Porezne uprave, premijer je kazao da je u slučaju Šegon sve bilo „savršeno jasno“, dok u ovom slučaju ništa nije jasno. „Bilo je samo pitanje etičkog standarda. Dakle je li to dopušteno ili nije, znamo što se dogodilo. Po meni, to je bilo nedopušteno i na kraju sam se, nažalost, u sve morao umiješati i ja. Znalo se što se dogodilo, netko je s pozicije vlasti došao do kredita koji mu etički u tom trenutku nije pripadao. A ovdje nije ništa jasno“.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović najavio je da će tražiti precizno očitovanje svih nadležnih ministara što nije naplaćivano u dugovanjima prema državi. „Možda ljudi na osnovnoj razini nisu radili bez nečijeg naloga, ali porezni službenik na kraju dana ne može postupati po ničijem usmenom nalogu. Provedi, ako te netko pritišće - prijavi. I onda ću ti vjerovati“, rekao je premijer Milanović.
 

Pisane vijesti