Predsjednik Vlade Milanović sastao se s bugarskim premijerom Oresharskim

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_milanovic_sastao_se_s_bugarskim_premijerom_oresharskim.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović danas se u Banskim dvorima sastao s predsjednikom Vlade Republike Bugarske Plamenom Oresharskim.

Nakon sastanka, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i ministrica obrazovanja i znanosti Republike Bugarske Anelia Klisarova potpisali su Program suradnje u području obrazovanja između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Ministarstva obrazovanja i znanosti Republike Bugarske, a Program suradnje u području kulture između Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva kulture Republike Bugarske za razdoblje 2014. – 2017. potpisali su zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš i zamjenik ministra kulture Republike Bugarske Vasil Vasilev. Potom su dvojica premijera dali zajedničke izjave za medije.

„Hrvatska i Bugarska imaju već stoljećima dugu suradnju“, rekao je bugarski premijer Oresharski, kazavši kako su na sastanku razgovarali o gospodarskoj suradnji, koja nije na razini na kojoj bi mogla biti. Zaključili su da treba uložiti dodatne napore da bi se ona povećala, što je u interesu za gospodarski razvoj obje zemlje.

„Naše zemlje su danas u situaciji da po prvi puta pred sobom imaju desetljeća mira i stabilne situacije u kojima se mogu normalno razvijati, što u povijesti nismo mogli“, rekao je premijer Milanović. Izjavio je da gospodarskoj suradnji Hrvatske i Bugarske ne stoji ništa na putu, jer su obje zemlje članice Europske unije i zajedno na jedinstvenom tržištu koje je vrlo strogo i precizno regulirano za sve. Također, premijer je kazao da se razgovaralo o hrvatskoj brodogradnji, koja je danas uglavnom privatna i restrukturirana, pred novim teškim izazovima, ali boljom perspektivom nego ranije.

Premijeri su izrazili zadovoljstvo otvaranjem direktne zračne linije Sofija-Zagreb, što će zasigurno pomoći razvoju turizma između dvije zemlje, a kada je regija u pitanju, obje zemlje daju punu podršku susjednim državama na njihovom putu u Europsku uniju.



Pisane vijesti