Predsjednik Vlade Milanović u intervjuu CNN-u o situaciji u Ukrajini i Grčkoj te o otpisu dugova u Hrvatskoj

Predsjednik Vlade Zoran Milanović u današnjem je intervjuu CNN-u za emisiju „Business View s Ninom dos Santos“  na pitanje o dogovoru postignutom u Minsku, rekao da se iskreno nada kako  se u Ukrajini neće ponoviti  devedesete godine u Hrvatskoj, kad su se dogovori o primirju i predstavnici međunarodne zajednice smjenjivali jedan za drugim, a  nesreća se samo produljivala, te se  nada da će ovo primirje ipak zaživjeti.

Na pitanje Nine dos Santos smatra li, iz svoje perspektive, razmišljanje Sjedinjenih Američkih Država o naoružavanju Ukrajine dobrim, premijer je podsjetio kako su Hrvati u ratu platili veliku cijenu u gospodarskom smislu, ali su dobili državu. S druge strane, Hrvatska povijesno nikad nije imala problem s Rusijom, kao što su to imale neke druge države, pa je teško staviti se u njihov položaj.

„Odluka je, naravno, na Sjedinjenim Američkim Državama, a što se nas tiče, mogli bismo  to razmotriti s razumijevanjem“, dodao je.

Na upit kako se u Europi gleda na moguću prednost koju bi Rusija mogla postići nad Europskomj unijom posuđujući novac Grčkoj, u slučaju da EU ne pomogne Sirizi, premijer Milanović je rekao kako ne smatra vjerojatnom rusku financijsku pomoć Grčkoj. „Europska unija  je primjenjivala vrlo fleksibilnu politiku prema bivšoj centrističkoj grčkoj vladi, pa bi značajnije napuštanje takve pozicije bilo prilično nedosljedno. Naša srca i misli jesu s grčkim narodom koji trpi neprilike i nedaće zadnjih godina, ali obveze se moraju ispunjavati i to se odnosi i na moju zemlju također“, naglasio je.



Odgovarajući na pitanje o poukama koje se mogu izvući iz Vladinog programa oprosta dugova najsiromašnijim građanima u Hrvatskoj, predsjednik Vlade Milanović je rekao: „Predsjednik sam socijaldemokratske partije. Ironično, upravo u ovom trenutku mi smo, kao i ostale europske socijaldemokratske stranke, u političkom centru. Još je prerano izvući neke pouke iz ovog programa. Namjera je bila ponajprije humana, ali ujedno i razumna, racionalna, socijaldemokratska, ako hoćete. Oprost duga ograničen je na nekoliko tisuća eura u bruto iznosu za određene kategorije građana koje su već bile prezadužene, a primijenjeni  su vrlo strogi kriteriji. Do rješenja se nije moglo doći nametanjem 'odozgo', nego se dogovor, da bi se dug mogao otpisati, morao postići s trećim osobama, s lokalnim jedinicama vlasti, s telekomima i bankama. To je doista jedinstven primjer koji će, izvjesno, pomoći desecima tisuća obitelji u Hrvatskoj. Ovaj program simbolično smo nazvali Novi početak i taj je naziv uistinu točan“, zaključio je predsjednik Vlade Zoran Milanović.

 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Vanjski i europski poslovi | Zoran Milanović