Predsjednik Vlade na Forumu zaklade Bertelsmann

Svaka pojedina zemlja jugoistočne Europe zaslužuje mjesto u Europskoj uniji i bolju budućnost, a mi koji smo pred vratima očekujemo da tobožnji umor od proširenja ne prevlada i da postanemo punopravnom članicom u najskorije vrijeme, rekao je u petak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader otvarajući forum njemačke zaklade Bertelsmann koji se pod nazivom "Jugoistočna Europa na putu u Europsku uniju" u petak i subotu održava u Zagrebu.

Prenosimo s Hine:

Premijer Sanader: Svaka zemlja regije zaslužuje mjesto u Europi

ZAGREB, 3. lipnja 2005. (Hina) - Svaka pojedina zemlja jugoistočne Europe zaslužuje mjesto u Europskoj uniji i bolju budućnost, a mi koji smo pred vratima očekujemo da tobožnji umor od proširenja ne prevlada i da postanemo punopravnom članicom u najskorije vrijeme, rekao je u petak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader otvarajući forum njemačke zaklade Bertelsmann koji se pod nazivom "Jugoistočna Europa na putu u Europsku uniju" u petak i subotu održava u Zagrebu.

Hrvatski premijer ocijenio je kako se Forum održava u odličnom trenutku i zbog činjenice da je Hrvatska pred vratima Unije i zbog trenutačne situacije u kojoj se Unija našla nakon francuskog i nizozemskog odbacivanja europskog Ustava.

"Ovu šansu treba iskoristiti i ne odustati od proširenja nego baš sad uznastojati na tome jer je taj cilj prevažan da bi se brzo odustalo", rekao je Sanader sudionicima Foruma.

Predsjednik Vlade istaknuo je kako se pri ulasku u svaki elitni klub, što EU sigurno je, moraju ispuniti kriteriji, a to mora učiniti i Hrvatska, uključujući i suradnju s Haaškim sudom.

Hrvatska je tu suradnju, prema premijerovim riječima, u posljednje dvije godine već dokazala jer je ICTY-u izručila desetak ljudi, a još je ostao jedan otvoreni problem.

"Jučer sam s glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte razgovarao vrlo otvoreno i složili smo se da je Akcijski plan iznimno pokrenuo stvari", rekao je Sanader ustvrdivši kako je del Ponte hrvatskim aktivnostima dala pozitivnu ocjenu.

Sanader je kazao kako ono što se događa u Hrvatskoj pomaže i njezinim susjedima jer Hrvatska služi kao model i čak svojevrsni most prema Europi što mu je, kako je precizirao, potvrdio i srbijanski premijer Vojislav Koštunica.

"Hrvatska zaslužuju da na slijedećim izborima za europski parlament 2009. godine sudjeluje kao punopravna članica", zaključio je predsjednik hrvatske Vlade.

Austrijski premijer Wolfgang Schuessel u svojem je govoru istaknuo kako je jasno da sljedeće proširenje EU mora obuhvatiti prostor jugoistočne Europe, no i da na unutarnjem planu institucije EU moraju razmotriti načine vlastitog djelovanja.

S obzirom na novonastalu situaciju nakon što su Francuzi i Nizozemci na referendumu odbacili europski ustav, EU mora razmotriti buduće djelovanje kako u pitanje ne bi došla vjerodostojnost projekta europskog ujedinjenja.

"Svaka institucija Unije mora razmisliti o svojem djelovanju kako bi se uvidjelo gdje se pogriješilo, ali ne treba pribjeći panici i odlučivati impulzivno, a nikako se ne smije tražiti krivac, žrtveno janje", rekao je Schuessel sudionicima skupa.

Austrijski premijer ocijenio je napredak država u području jugoistočne Europe spektakularnim, rekavši kako se to ne smije zanemariti.

"Prvi put u povijesti sve zemlje na ovom prostoru imaju jedinstveni cilj - ulazak u Europsku uniju", podsjetio je.

Što se Hrvatske tiče, austrijski predsjednik vlade ocijenio je kako je Zagreb napravio jako mnogo i s Ljubljanom preuzeo ulogu avangarde u cijeloj regiji.

Izrazio je osobno neslaganje sa situacijom u kojoj se cijeli narod koči zbog jedne osobe osumnjičene za ratne zločine, ustvrdivši kako pojedinac ne može biti iza kolektiva.

"Cijeli se proces ne može zaustaviti samo zato jer jedna osoba nije u zatvoru", kazao je Schuessel i dodao kako je Hrvatskoj nužno nastaviti dijalog s Haagom.

Član Izvršnog odbora zaklade Bertelsmann i predsjedatelj zagrebačkog foruma Werner Weidenfeld rekao je kako su se u Zagrebu okupili predstavnici 20 država, 10 vlada i 6 međunarodnih organizacija te da je Forum organiziran zato što bilateralni odnosi zemalja regije s Bruxellesem i drugim europskim prijestolnicama nisu dovoljni jer Europa mora imati 'jedinstvenu viziju cijelog prostora'.

"Nikad nije bilo upitno da li proširivati EU već kako to učiniti, jer je ona i utemeljena na ideji ujedinjenja svih demokratskih zemalja Europe", rekao je Weidenfeld govoreći o perspektivama zemalja regije u procesu ulaska u Uniju.

"Perspektiva za ovaj prostor ostala je ista, nije ugrožena", ustvrdio je, aludirajući na krizu koju je u Uniji izazvalo odbacivanje zajedničkog Ustava dviju važnih zemalja članica.

"Ako želimo stabilnost i mir u Europi, ne možemo iz nje izdvojiti jedan njezin golemi dio", osobito zato što su u svim državama regije ostvarene važne reforme.

Govoreći o Hrvatskoj Weidenfeld je napomenuo kako je Zaklada Bertelsmann u svojem rankingu za 2003. provedenom nad 120 zemalja Hrvatsku smjestila na 14. mjesto, dok će u novom, koji uskoro treba biti objavljen, Hrvatska biti još dva mjesta višem, na 12. mjestu.

"Tko onda može reći da takva zemlja nije zrela i ne pripada nama?", zapitao se pred sudionicima skupa Weidenfeld

Prema njegovim riječima zaklada u strateškom dokumentu procjenjuje da bi, sudeći prema dosadašnjim rezultatima, posljednja zemlja s europskog jugoistoka u EU mogla ući 2014. godine, ali je Weidenfeld istaknuo kako će Unija morati pružiti veću pomoć i djelima, a ne samo izjavama, kao što je to činila u prošlosti.

Prvi dan Foruma završit će raspravom na temu "Proces proširenja - iskustva koja treba podijeliti" u kojoj će, među ostalima sudjelovati hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović i predsjedatelj OESS-a, slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.



Pisane vijesti