Predsjednik Vlade na II. kongresu malih i srednjih poduzetnika

Želi li Hrvatska razviti uspješno malo i srednje poduzetništvo, mora započeti sustavnu borbu protiv sive ekonomije, istaknuto je danas na 2. kongresu malih i srednjih poduzetnika koji je održan u organizaciji Udruge malih i srednjih poduzetnika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

PODUZETNICI TRAŽE SUSTAVNU BORBU PROTIV SIVE EKONOMIJE

ZAGREB, 30. studenog 2005. (Hina) - Želi li Hrvatska razviti uspješno malo i srednje poduzetništvo, mora započeti sustavnu borbu protiv sive ekonomije, istaknuto je danas na 2. kongresu malih i srednjih poduzetnika koji je održan u organizaciji Udruge malih i srednjih poduzetnika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Na skupu, koji je okupio više od tisuću sudionika, koji su raspravljali o radu na crno, predsjednik HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika Alan Žepec istaknuo je nekoliko mjera kojima se, po mišljenju članova udruge, može suzbiti siva ekonomija.

Tako HUP predlaže formiranje središnjeg 'help deska' za poduzetnike početnike uz obvezni prvi izlazak inspektora rada koji bi bio u edukativne svrhe te subvencioniranje poduzetnika početnika u porezima i doprinosima na plaće za prve dvije godine poslovanja i deset zaposlenika.

Isto tako, predlaže se pojednostavljenje i smanjenje troškova privremenog zapošljavanja, jedinstveni pristup u primjeni propisa te dosljedno sankcioniranje poslodavaca i radnika u radu na crno.

Predsjednik Vlade Ivo Sanader, ujedno pokrovitelj skupa, ocijenio je da su stvaranje pozitivnog poduzetničkog ozračja, razvoj socijalnog partnerstva i usmjerenost na gospodarstvo utemeljeno na znanju, tri pravca na kojima Hrvatska treba djelovat želi li razviti moćno i uspješno poduzetništvo.

Osvrćući se na rad na crno, premijer je naglasio da pobornici takvog poslovanja uz to što štete državi i konkurentima, štete prvenstveno sebi, jer sami sebe stavljaju izvan zakona.

Sanader je ponovno, nakon skupa ekonomista u Opatiji, predložio da se udjel sive ekonomije ubroji u BDP, kako bi se iz fondova Europske unije moglo povući više sredstava.

Pritom je podsjetio na iskustvo Slovenije, koja je, kako je rekao, na taj način dvaput korigirala izračun BDP-a za ukupno 20 posto.

Okupljeni poduzetnici priznali su Vladi da je učinila određene pomake u stvaranju uvjeta za razvoj poduzetništva, kao što su otvaranje One Stop Shopova, odnosno projekt Hitro.hr te digitalizacija katastra.

S druge strane, ispitivanje zadovoljstva poduzetnika Vladinim mjerama, čulo se na skupu, pokazuju da poduzetnici nisu zadovoljni brzinom i dosljednošću u primjeni mjera te da smatraju kako te mjere nisu dovoljno dobro iskomunicirane.

Također, istaknuli su poduzetnici, nema jasne strategije nego se mjere donose selektivno i često nekoordinirano između resora.



Pisane vijesti