Vlada povlači prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti iz drugog čitanja

Zbog niza prigovora socijalnih partnera - sindikata i poslodavaca, Vlada će povući prijedlog izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti iz drugog saborskog čitanja, najavio je ministar zdravstva Neven Ljubičić nakon današnjeg sastanka premijera Ive Sanadera i njegovih ministara sa čelnicima sindikalnih središnjica.

ZAGREB, 30. studenog 2005. (Hina) - Zbog niza prigovora socijalnih partnera - sindikata i poslodavaca, Vlada će povući prijedlog izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti iz drugog saborskog čitanja, najavio je ministar zdravstva Neven Ljubičić nakon današnjeg sastanka premijera Ive Sanadera i njegovih ministara sa čelnicima sindikalnih središnjica.

"Vladi je najbitnije očuvanje socijalnog dijaloga pa će zbog nedorečenosti i niza prigovora socijalnih partnera povući prijedlog zakona, kako bi sa sindikatima i poslodavcima usuglasili buduća rješenja", izjavio je Ljubičić.

Najviše primjedbi na prijedlog zakona odnosio se na privatizaciju primarne zdravstvene zaštite, odnosno izmjenu modela domova zdravlja.

"Sindikati nisu protiv reforme zdravstva, ali su protiv reforme u kojoj se profit stavlja iznad zdravlja", istaknula je predsjednica Matice hrvatskih sindikata javnih službi Zdenka Gizdić.

Podsjetila je da je model domova zdravlja izvorni hrvatski model koji je kao primjer desetljećima prihvaćen u svijetu.

"Prihvaćamo da treba uvesti neke promjene u model domova zdravlja, ali ne smijemo zbog privatizacije i komercijalizacije odustati od svoje tradicije i žrtvovati ustavnu kategoriju jednakog prava na zdravlje", istaknula je Gizdić.

Napomenula je da ubuduće treba među socijalnim partnerima analizirati zdravstveni sustav i pronaći načine njegove konsolidacije, umjesto da se "kad god zaškripi" posegne u džep osiguranika ili se smanjuju prava i kvaliteta zdravstvene zaštite.

Na novinarski upit u kojoj je fazi novi Zakon o zdravstvenom osiguranju ministar zdravstva Neven Ljubičić odgovorio je da prijedlog još nije gotov, ali se nada da će Vlada uskoro imati "određene predloške" koje će uputiti na razmatranje socijalnim partnerima.

Ljubičić je također rekao da "prvi puta čuje" za mogućnost da se u tom prijedlogu zakona ukida imovinski cenzus za neplaćanje participacije.

Dodao je kako se iskreno nada da će proračun za iduću godinu pokriti sve troškove zdravstvene zaštite, te napomenuo da se reforme u sustavu provode jer se stvari u zdravstvu stalno unapređuju, a Hrvatska to treba slijediti.

Na zamolbu da komentira ponuđenu ostavku direktora Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Većeslava Bergmana Ljubičić je najavio da će se o njegovoj ostavci razgovarati na užem kabinetu Vlade.

Ponovio je svoju raniju ocjenu o neprimjerenosti i neprihvatljivosti Bergmanove izjave, koju je dao uoči donošenja proračuna za iduću godinu, da će zdravstvu za normalno funkcioniranje nedostajati dvije milijarde kuna.



Pisane vijesti