Predsjednik Vlade na konferenciji o Down sindromu: Svakoga dana pružajmo ruke onima koji su bogatiji za jedan kromosom

Slika /Vijesti/2017/10 listopad/25 listopada/PVRH govor.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je danas na konferenciji „Integracija djece i mladih sa sindromom Down u obrazovni sustav“.

Konferenciju organizira Hrvatska zajednica za Down sindrom u povodu 10. godišnjice  integracije djece i mladih sa sindromom Down u obrazovni sustav Republike Hrvatske.
 
Pozdravljajući sudionike Konferencije, predsjednik Vlade izrazio je snažnu podršku Hrvatskoj zajednici za Down sindrom, kao i podršku svim roditeljima i djeci koja imaju poteškoće u razvoju. „Ona je odraz naše politike i našeg opredjeljenja da na prvo mjesto stavljamo brigu o čovjeku i njegovim potrebama, a osobito o najranjivijim skupinama u društvu“, poručio je.
 
Kazao je da današnja Konferencija pokazuje sve što je Hrvatska zajednica za Down sindrom dosad učinila na unaprjeđenju zakonskog okvira te dodao kako će i današnji skup biti prigoda za prenošenje najbolje europske prakse u Hrvatsku kako bi model integracije osoba s Down sindromom bio što učinkovitiji.
 
„Obrazovanje u našoj zemlji treba biti dostupno svakome pod jednakim uvjetima“, naglasio je stav Vlade Republike Hrvatske i dodao da je stoga potrebno prilagoditi hrvatski obrazovni sustav i ustanove interesima, mogućnostima i sposobnostima svakog djeteta.
 
To opredjeljenje ugrađeno je i u važne strateške dokumente, prije svega u Nacionalnu strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, koja je rađena u partnerstvu s nizom nevladinih organizacija. Potom, ugrađeno je i u Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije, kao i brojne druge zakonske i podzakonske akte i provedbene mjere.
 
Naglasio je da roditelju djeteta s povećanim potrebama treba podrška i puna informacija stručnjaka o potrebama njegovog djeteta, iskustvo drugih roditelja, informacije o izazovima koji ga očekuju, ali i mreža podrške koju ima u društvu. „Upravo ta međusobna solidarnost vidljiva je u vašim razgranatim aktivnostima i međusobnoj potpori“, kazao je Plenković.
 
„Radi bržeg snalaženja o potrebama i mogućnostima skrbi o svom djetetu usluge rane intervencije, koje za sada koristi oko 400 djece i roditelja rješenjem centara za socijalnu skrb, moramo učiniti dostupnim u svim hrvatskim sredinama, svima kojima je ona potrebna“, istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Naveo je kako djeca, mladi i odrasli s Down sindromom žele biti aktivni ravnopravni članovi zajednice i dostići puni razvoj svojih potencijala, poručivši da je naša društvena i moralna odgovornost to im omogućiti.
 
U prošloj školskoj godini 21.542 učenika s teškoćama u razvoju školovalo se u redovnom sustavu odgoja i obrazovanja, što je 7% svih učenika osnovnih škola. Većina njih, 44% školuje se u redovnom programu uz individualizirane postupke, 38% uz prilagodbu sadržaja, dok se ostali školuju po posebnim programima. U ovoj školskoj godini u sustav odgoja i obrazovanja uključeno je 2600 djece. Oni imaju pomoćnike u nastavi za što nadležno Ministarstvo osigurava 90 milijuna kuna. U sustavu socijalne skrbi osigurani su osobni asistenti za 1488 korisnika.
Predsjednik Vlade izvijestio je da je 483 djece s Down sindromom bilo uključeno u redovni obrazovni sustav. „To je oko 20% djece s Down sindromom, dok ostali pohađaju posebne programe u centrima za odgoj i obrazovanje. I to je područje u kojem moramo učiniti više“, poručio je.
 
Dodao je da je prilikom donošenja Uredbe o metodologiji vještačenja priznato je 100% tjelesnog oštećenja za sve osobe s Down sindromom.
 
Najavio je da Vlada planira izmjenama zakona o socijalnoj skrbi omogućiti zaposlenim osobama s invaliditetom ostvarivanje osobne invalidnine, jer im se plaća neće više uračunavati u prihode prilikom utvrđivanja uvjeta za ostvarivanje osobne invalidnine.
 
Dodao je kako se projektom radno-socijalnog uključivanja privremeno nezapošljivih osoba s invaliditetom želi utvrditi procedure kako bi se ostvarilo socijalno uključivanje teže zapošljivih osoba.
 
Predsjednik Vlade upozorio je kako nisu uvijek problemi samo u zakonskom okviru nego su nekada veliki problem predrasude na koje nailaze na putu obrazovanja, osposobljavanja, zapošljavanja i socijalnog uključivanja sve osobe s invaliditetom. „Predrasude koje isključuju, koje ograničavaju, koje sputavaju korištenje potencijala koje osoba ima. Protiv predrasuda se moramo boriti svi zajedno“, poručio je.
 
Pohvalio je aktivnosti društava i tvrtki koje su integrirale i zaposlile osobe s Down sindromom napominjući da ih ima diljem Hrvatske.
 
„Učinit ćemo potrebne napore da osobe s Down sindromom u Hrvatskoj imaju jednake mogućnosti kao i drugi, da ih što više integriramo jer smo u našem društvu svi jednaki, a na nama je da to svakoga dana potvrđujemo pružanjem ruke onima koji su bogatiji za jedan kromosom“, zaključio je svoje izlaganje predsjednik Vlade.
 
U izjavi za medije po završetku otvorenja Konferencije ponovio je da je moralna odgovornost Vlade stvoriti zakonski okvir i osigurati potrebna financijska sredstva za jednakost u društvu i jednakost u obrazovanju. Dodao je da će resorna ministarstva zajednički raditi kako bi taj okvir bio što bolji, a vodit će se najboljim europskim primjerima iz prakse, kao što su Italija ili Velika Britanija, kako bi što veći broj djece bio integriran na istovjetan način kao i ostali.
 
Predsjednica Hrvatske zajednice za Down sindrom Dinka Vuković izrazila je zadovoljstvo dolaskom predsjednika Vlade na Konferenciju i dodala da surađuju još iz vremena dok je bio član Europskog parlamenta. „Jako nam je važno da naša djeca imaju mogućnosti kao djeca u drugim državama i puno nam znači da dobru praksu neke druge države prenesemo u Hrvatsku“, istaknula je. Dodala je da se rade velike promjene koje su na dobrobit ne samo djece s poteškoćama u razvoju, nego i za djecu urednog razvoja.
 
Uz predsjednika Vlade bila je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković