Predsjednik Vlade na konferenciji "Yalta European Strategy"u Kijevu

Europska unija (EU) je ne samo golemi ekonomski već i politički, mirovni projekt u kojem ima mjesta za Ukrajinu, jer se radi o europskoj zemlji, poručio je u četvrtak navečer u Kijevu na trećoj po redu godišnjoj konferenciji "Yalta European Strategy" (YES) hrvatski premijer Ivo Sanader.

KIJEV, 13. srpnja 2006. (Hina) - Europska unija (EU) je ne samo golemi ekonomski već i politički, mirovni projekt u kojem ima mjesta za Ukrajinu, jer se radi o europskoj zemlji, poručio je u četvrtak navečer u Kijevu na trećoj po redu godišnjoj konferenciji "Yalta European Strategy" (YES) hrvatski premijer Ivo Sanader.

"Europsku su povijest obilježili sukobi i ratovi, konfrontacija je glavna karakteristika europske prošlosti a suradnja glavna karakteristika njezine budućnosti. Nema alternative Europskoj uniji", rekao je Sanader.

Hrvatski premijer je predložio da se Ukrajina, zemlja s ogromnim tržištem, pridruži CEFTA-i.

"CEFTA se pokazala plodonosnom organizacijom i mi je želimo proširiti. O tome sam već razgovarao s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i povjerenikom EU za proširenje Ollijem Rehnom koji su to podržali, izjavio je Sanader.

Prema njegovim riječima, Hrvatsku zanima stabilna Ukrajina u kojoj će se demokratski procesi nastaviti. Što se bilateralnih odnosa tiče, rekao je premijer, obje su strane zainteresirane za što šire aspekte suradnje, upozorivši da hrvatske tvrtke nedovoljno koriste mogućnosti ukrajinskog tržišta.

Hrvatski je premijer u govoru naglasi da Hrvatska sigurno korača prema EU I NATO-u. Izrazio je uvjerenje da bi Hrvatska mogla pregovore o članstvu u EU dovršiti 2008. godine.

Sanader je napomenuo da put u Uniju ne znači udaljavanje od regije.

"Vrlo smo aktivni u regiji. Ne zaboravljamo naše susjede. Hrvatska se ne želi izolirati od regije ", rekao je Sanader.

Premijer Sanader svoje sudjelovanje na konferenciji nastavlja u petaku Jalti gdje će na plenarnoj konferenciji "Vizija za Ukrajinu"
također biti jedan od govornika.


YES je paneuropska udruga za Ukrajinu i Europsku uniju čiji su glavni ciljevi pravedna, slobodna i bogata Ukrajina te članstvo u EU.

Barroso, koji se sudionicima konferencije obratio video vezom, poručio je da je "Ukrajina jedna od prioritetnih zemalja za Uniju".

"Ukrajina mora nastaviti s reformama, mora reformirati pravosuđe, ojačati vladavinu prava, boriti se protiv korupcije ", rekao je Barroso.

Stephen Byers, predsjedavajući odbora YES-a, je kazao da ta nezavisna udruga "duboko vjeruje da je budućnost Ukrajine europska", te da će u ostvarenju tog cilja "konstruktivno raditi sa svakom vladom".

Ukrajina i EU ustanovile su Akcijski plan , a zemlja se nalazi na samo korak do članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

Premda najavljen, predsjednik Viktor Juščcenko, zbog krize vlade, nije uspio stići na konferenciju ali je njegovu poruku u kojoj moli sudionike za "potporu aspiracijama Ukrajine da postane punopravnom članicom Unije" prenio prvi čovjek Ureda predsjednika Oleg Ribačuk.



Pisane vijesti