Predsjednik Vlade na obilježavanju Svjetskog dana Roma: Romska manjina imat će podršku svake hrvatske Vlade

Slika /Vijesti/2015/travanj/8 travanj/svjetski dan roma 2.jpg

„Romi su nečista savjest Europe“, rekao je u svom govoru predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović danas u Hrvatskome saboru na obilježavanju Svjetskog dana Roma. 

Europa je u svojoj povijesti proganjala mnoge manjine, a Rome nije htjela integrirati zato jer izgledaju drukčije. I to je istina vidljiva kao kuća i jasna kao dan“, nastavio je predsjednik Vlade. Pojasnio je da je Europa uvijek imala problem s manjinama, praktički do jučer, te zbog toga danas govorimo o romskim problemima: „Problemi postoje, problemi predrasuda, čak i mržnje, i njih preko noći nećemo izbrisati. I cijela Europa to ima na savjesti“.  

„Kad govorimo o Romima u Hrvatskoj, činjenica je da ih je u Drugom svjetskom ratu od strane režima NDH ubijeno između 16 i 20 tisuća. To svi znamo, ali se preko toga prelazi kao preko nekog statističkog podatka“, rekao je premijer. Kazao je da je to bio udar na najslabiji dio populacije: „Neću reći da su neki drugi koji su proganjani predstavljali opasnost, pa je to bio izgovor i opravdanje za progon, ali su u svakom slučaju manjine kao Židovi bili žrtve zavisti i vlastitog uspjeha. Romima se na ničem nije moglo zavidjeti. Oni su jedino bili tu i smetali i služili kao sredstvo za iskaljivanje onima među nama koji su zli, a kakvih uvijek ima i kakvi u trenucima krize, nereda, nestabilnosti imaju tu snagu i energiju da isplove na površinu“. 

Premijer je kazao da i danas postoje predrasude koje se katkad pretvaraju u verbalnu mržnju, no srećom, mnogo manje nego prije sedamdeset godina. „Međutim, ne smijemo nikad zaboraviti na što su neki među nama bili spremni, eto, tek tako. To se događalo ovdje među nama i to je nešto što nas ne treba proganjati, ali o čemu stalno moramo razmišljati i tako odgajati svoju djecu“, rekao je i dodao  da je Europa napravila ogroman put u zadnjih sedamdeset godina, ali tih mrlja prošlosti se stalno moramo sjećati da se ne bi vratile natrag. 

„To su činjenice u kojima živimo. Romski problem postoji, status Roma u Hrvatskoj je i dalje loš, bez obzira što mi radimo, ali ne možemo svesti brigu i pomoć Romima na nekakav sitan projekt. To će trajati jako dugo i moramo biti aktivni svi“, nastavio je premijer. Kazao je da će romska manjina imati podršku svake hrvatske vlade, kao što imaju sadašnje, ali da nije sve u novcu: „Puno više je u ljudskim srcima, osjećajima, koji nemaju veze s konkretnim, etabliranim, religijom, bilo kojom institucijom, nego s dobrim ljudskim odgojem. A to se prenosi s generacije na generaciju. I moramo biti prva generacija koja će na tome strogo inzistirati. I sve one, lako što misle, nego što govore drukčije, naprosto označiti među nama“. Predsjednik Vlade na kraju je zaključio da mu je drago što se okupilo toliko ljudi na obilježavanju Svjetskog dana Roma, jer „to je naš moralni dug koji smo tek počeli vraćati“. 

Pisane vijesti | Zoran Milanović