Predsjednik Vlade na polaganju temeljnog kamena za početak gradnje Arene Zagreb

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_na_polaganju_temeljnog_kamena_za_pocetak_gradnje_arene_zagreb.jpg

Početak gradnje Arene Zagreb, višenamjenske dvorane za 15.200 posjetitelja, obilježen je danas prigodnom svečanošću na gradilištu u Laništu i polaganjem temeljnog kamena u nazočnosti premijera Ive Sanadera, gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i proslavljenih hrvatskih rukometaša Ivana Balića i Vlade Šole.

ZAGREB, 20. srpnja 2007. (Hina) - Početak gradnje Arene Zagreb, višenamjenske dvorane za 15.200 posjetitelja, obilježen je danas prigodnom svečanošću na gradilištu u Laništu i polaganjem temeljnog kamena u nazočnosti premijera Ive Sanadera, gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i proslavljenih hrvatskih rukometaša Ivana Balića i Vlade Šole.

Dvorana vrijedna 87 milijuna eura, koju gradi konzorcij Ingra i TriGranit, bit će dovršena za 15 mjeseci, a prvi događaj koji će se ondje održati bit će Svjetsko rukometno prvenstvo 2009.

"Arena Zagreb bit će ures grada", rekao je premijer Sander, ali i naglasio kako Arene ne bi bilo da nije bilo niza velikih uspjeha hrvatskih rukometaša, prije svega njihovih svjetskih i olimpijskih zlatnih odličja.

"Bit ću sretan gledajući kako napreduje gradnja Arene", kazao je gradonačelnik Bandić i naveo da će, na krilima uspjeha hrvatskih rukometaša, koji je i bio glavni poticaj za gradnju dvorane, profitirati hrvatski sport u cijelini.

Povelju za kamen temeljac potpisali su premijer, gradonačelnik i Ivano Balić, tri puta proglašen za najboljeg rukometaša svijeta.

"Nadam se da će dvorana biti gotova na vrijeme", izjavio je Balić i izrazio zadovoljstvo što će Arena Zagreb služiti budućim generacijama sportaša.

Vlado Šola, najbolji hrvatski rukometni vratar, kazao je da je posebno zadovoljan što će taj lijepi projekt poslužiti sportu, ali i kulturi jer će se u njemu moći održavati i mnogobrojni kulturni sadržaji, od koncerata nadalje.

To je potvrdio i voditelj tima arhitekata Alan Leo Pleština iz tvrtke UPI-2M d.o.o., po čijem će se projektu graditi Arena Zagreb. On je kazao kako je riječ o višenamjenskoj dvorani za sportska, ali i kulturna, zabavna i poslovna događanja s kapacitetom od 15.200 sjedećih mjesta, uključujući teleskopske tribine. Kad se tome pridodaju stajaća mjesta u parteru, moći će primiti i do 25.000 posjetitelja, naveo je.

Tereni će zadovoljavati uvjete za rukomet, mali nogomet, odbojku, stolni tenis, badminton, hrvanje, gimnastiku, boks, tenis i košarku, a dvorana će, pomicanjem teleskopskih tribina, imati i atletsku stazu. Predviđena je i mogućnost pregrađivanja dvorane paravanima koji će se spuštati s krova Arene, pa će se istodobno moći održavati razna događanja. Arena će imati popratne ugostiteljske i poslovno-komercijalne sadržaje te malu dvoranu za treninge sportaša.

Parkirališno-garažni prostor moći će primiti 926 automobila, a 38 mjesta bit će rezervirano za autobuse, rekao je Pleština i dodao da će prometnoj protočnosti doprinijeti denivelirano raskrižje na Laništu i proširenje ulice Remetinečki gaj.

Arenu Zagreb će, u jednakim omjerima, kroz najam i održavanje sufinancirati Grad i Vlada.



Pisane vijesti