Predsjednik Vlade na predstavljanju Hrvatskog nacionalnog obrazovnog standarda za osnovne škole (HNOS)

Hrvatski nacionalni obrazovni standard (HNOS) za osnovne škole, dokument Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa koji bi trebao poboljšati kvalitetu hrvatskoga školstva, svečano je predstavljen danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Prenosimo s Hine:

PREDSTAVLJEN HRVATSKI NACIONALNI OBRAZOVNI STANDARD ZA OSNOVNE ŠKOLE

ZAGREB, 1. lipnja 2005. (Hina) - Hrvatski nacionalni obrazovni standard (HNOS) za osnovne škole, dokument Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa koji bi trebao poboljšati kvalitetu hrvatskoga školstva, svečano je predstavljen danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.
HNOS je dokument na kojemu je radilo 500 znanstvenika, akademika, stručnjaka i nastavnika, o kojemu je održano 600 javnih skupova i koji je dobio podršku Svjetske banke za obnovu i razvoj, kazao je ministar Dragan Primorac na svečanom predstavljanju kojemu je bio nazočan i predsjednik Vlade Ivo Sanader, izaslanik Predsjednika RH, potpredsjednik Sabora, Svjetske banke, Poglavarstva grada Zagreba, javnih i znanstvenih institucija, nastavnici, socijalni partneri i drugi.


Kao ciljeve HNOS-a ministar je izdvojio usmjeravanje učenika prema kreativnosti, rješavanju problema i cjeloživotnom učenju, kao i uvođenju u istraživački usmjerenu nastavu. Posebice je istaknuo rasterećenje od enciklopedijskih sadžaja u nastavnom gradivu. Najavio je eksperimentalno uvođenje HNOS-a u 50 osnovnih škola u školskoj godini 2005./06., napomenuvši kako je interes za to puno veći obzirom da se javilo 150 škola.

Premijer Ivo Sanader pozdravio je donošenje HNOS-a, podsjetivši da je spajanjem dvaju ministarstva (obrazovanja i znanosti) na početku mandata intencija bila povezati školsku vertikalu kako bi se sveobuhvatnim zajedničkim i interaktivnim pristupom učinio iskorak.Premijer je, i kao roditelj, pozdravio rasterećenje učenika bespotrebnih sadržaja s kojima su se djeca mučila.

Zauzeo se za stvaranje društva i gospodarstva temeljenog na znanju, izrazivši uvjerenje da će i HNOS tome pridonijeti. "Škola je uz dom drugo najvažnije mjesto gdje stvaramo demokratski orijentirane građane, nositelje razvoja i znanja", kazao je Sanader istaknuvši kako će primjenom HNOS-a djeca imati vremena za učenje ali i za igru.

Donošenja HNOS-a pozdravio je i Anand Seth, regionalni direktorSvjetske banke za Hrvatsku, Rumunjsku i Bugarsku, istaknuvši kako je najvažnije u obrazovanju komunikacija između učitelja i učenika. Rekao je i kako roditelji, učitelji i škole već dugo zagovaraju HNOS kao dokument temeljen na znaju a ne na činjenicama, koji će olakšati modernu nastavu.

Akademik Vladimir Paar, vođa stručnog tima za donošenje HNOS-a, rekao je kako je taj dokument "veliki-mali korak" prema hrvatskom gospodarstvu i društvu temeljenom na znanju. Podsjetio je kako se njegovo donošenje temeljilo na hrvatskoj prosvjetnoj tradiciji staroj 12 stoljeća, deklaraciji HAZU-a o znaju i njegovoj primjeni kao i iskustvima učitelja.



Pisane vijesti