Predsjednik Vlade na sjednici u Sisku: Posebna pozornost gospodarskim, razvojnim i infrastrukturnim projektima

Slika /Vijesti/2017/02 veljača/23 veljače/DSC_1275.JPG

Vlada  Republike Hrvatske danas je održala svoju 22. sjednicu u Sisku. Na sjednici su podnesena izvješća o dosad učinjenome, ali i o budućim projektima u Sisačko-moslavačkoj županiji. 

Prije sjednice, predsjednik Vlade i resorni ministri sastali su se s predstavnicima INA Rafinerije nafte Sisak, što je važna poruka o brizi Vlade za našu najveću naftnu kompaniju koja ima izuzetnu važnost za Republiku Hrvatsku, ali i ovu županiju.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku sjednice kazao je nekoliko riječi o ciljevima današnjeg boravka Vlade Republike Hrvatske u Sisku te zahvalio županu i gradonačelnici na gostoprimstvu.

„Želimo poslati poruku da ova Vlada vidi i grad Sisak i Sisačko-moslavačku županiju kao onaj dio Hrvatske kojem moramo dati posebnu pozornost i pomoći  u rješavanju brojnih gospodarskih, socijalnih,  razvojnih i  infrastrukturnih pitanja.  Prije nekoliko tjedana, kolega Marić i ja bili smo u Sisku i dobili  uvid u ključne razvojne  projekte, ali i u  i ključna otvorena pitanja grada i županije“, kazao je predsjednik Vlade i nastavio: „Ova županija prošla je možda najteži put i imala najteže posljedice procesa tranzicije u Republici Hrvatskoj, od devedesetih do danas;  bilježi se i visok trend iseljavanja, smanjenja broja stanovnika.  Od popisa 2001., broj stanovnika smanjio se  za 15%, oko 29.000 stanovnika, što je uistinu zabrinjavajuće za sve nas. Visok broj nezaposlenih, posljedice teških ratnih razaranja i okupacije za vrijeme velikosrpske Miloševićeve agresije i Domovinskoga rata, još uvijek su vidljivi u Sisku.  Za vrijeme rata, 50.000 ljudi je izbjeglo iz svojih domova, a velika materijalna šteta koja je pogodila županiju u infrastrukturi i u gospodarskim objektima, iznosila je  blizu jedne milijarde eura.

Također, velik dio teritorija županije  zagađen je minskoeksplozivnim sredstvima, i to je jedno od pitanja u čije rješavanje nadležne institucije i ministarstva trebaju krenuti odmah, jer ugrožava živote naših ljudi.  Učinit ćemo sve da se dovrši proces humanitarnog razminiranja jer je to i preduvjet za razvoj gospodarstva, osobito poljoprivrede.

Danas na dnevnom redu imamo  niz odluka koje pokazuju da naš dolazak ovamo  nije samo simboličkog karaktera, nego ima vrlo  konkretne mjere za poticanje regionalnoga razvoja. Donijet ćemo nekoliko odluka koje se odnose na razvoj prometne infrastrukture koje je ministar Butković izradio   u suradnji s gradom i županijom, kako bismo adresirali neke od najvažnijih  i gorućih problema, prije svega, izgradnju mosta preko Odre kod Siska,  kružnog toka na spojnoj cesti čvora Sisak-Sisak, koji je dio projekta Sisak-Lekenik, zatim sanaciju Mosta Gromova,  te obnovu važnih državnih i županijskih cesta. Ukupan iznos sredstava predviđen za te projekte procjenjuje se na oko 250 milijuna kuna.

Danas će Republika Hrvatska darovati i nekretnine -  županiji za unaprjeđenje djelatnosti visokog obrazovanja, Gradu Sisku za ostvarenje projekta Tehnološkoga parka Sisak te Sisačkoj biskupiji za izgradnju crkve sv. Ivana Pavla II.  Mislim da upravo u ovoj županiji moramo staviti naglasak na obrazovanje i zadržavanje mladih, tako je i  ovaj visokoobrazovni projekt  namijenjen zadržavanju mladih u Sisku i u županiji, i mi ćemo i dalje pomagati u njegovoj realizaciji, odnosno transformaciji objekta.
Zahvaljujući aktivnostima drugih resora, danas ćemo potpisati ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 70 milijuna kuna, namijenjenih  za rekonstrukciju bolničkog kompleksa i uspostavu dnevne bolnice u Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ i to kroz infrastrukturna ulaganja i  opremanje, odnosno za izgradnju i opremanje Dnevne bolnice kao i  Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, u sklopu novog Središnjeg bolničkog paviljona.

Kad je riječ o mladima, smatramo da na njima treba biti naglasak i u Gradu i u Županiji  i podržat ćemo  sve projekte koje oni već do sada u tom pogledu poduzimaju. Ova je županija važna i zbog nalazišta nafte i prirodnog plina, termalnih izvora, razvoja poljoprivrede, osobito voćarstva i stočarstva. Županija ima i potencijal u turizmu, zbog niza kulturno-povijesnih znamenitosti, Parka prirode Lonjsko polje, vinskih cesta Moslavine. Postoje i velike mogućnosti razvoja zdravstvenog kao i lovnog turizma.

Za puno iskorištavanje ovih potencijala, očekujem da ćemo na kvalitetan način poboljšati i projekte kroz natječaje za europske fondove, u konačnici i  realizaciju i apsorpciju tih sredstava. Drago mi je da je i kolegica Žalac u više navrata već bila u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Uz Rafineriju nafte Sisak, na dnevni red Vlade stavit ćemo i teme koje se odnose na Petrokemiju u Kutini. To je također iznimno važna kompanija. Radimo na pronalaženju strateškog partnera, jer na taj bi se način unaprijedila proizvodnja i zadržala radna mjesta. Jaka Petrokemija jamac je razvoja moslavačkoga dijela ove županije. Kad je riječi o INA-i, današnji susret sa dijelom uprave, direktorima i čelnim ljudima rafinerije, ministrima je dao vrlo jasan uvid u aktivnosti kojima se rafinerija bavi, napore koji se ulažu za njezino učinkovito funkcioniranje. U dogovoru s INA-om nastojat ćemo da radni i poslovni procesi imaju svoj kontinuitet i da ova rafinerija, s obzirom na svoju tradiciju, bude jedan od bitnih prospekata gospodarstva Sisačko moslavačke županije.

Sjednici  Vlade nazočili su župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić i gradonačelnica Grada Siska  Kristina Ikić-Baniček.

Pisane vijesti