Predsjednik Vlade na Social Summitu u Göteborgu: Hrvatska snažno podupire Europski stup socijalnih prava

Slika /Vijesti/2017/11 studeni/17 studeni/PVRH Švedska/_SJ14627.t5a0eb725.m800.xde989bac.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjeluje danas u Göteborgu na Europskom sastanku na vrhu „Social Summit for Fair Jobs and Growth“, koji zajedno s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom organizira predsjednik Vlade Kraljevine Švedske Stefan Löfven. 

Uz predsjednika Vlade je ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić.
 
Sastanak na vrhu „Social Summit for Fair Jobs and Growth“okupio je šefove država i vlada, socijalne partnere i ostale ključne sudionike koji raspravljaju o jačanju socijalne Europe te boljem funkcioniranju i pravednijem europskom tržištu rada, učinkovitijem i održivom sustavu socijalne zaštite te promicanju socijalnog dijaloga na svim razinama.
U svom obraćanju sudionicima skupa predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je da Hrvatska snažno podupire Europski stup socijalnih prava. „Smatramo ga odličnim skupom načela prema kojem bi se trebale oblikovati naše nacionalne politike“, kazao je.
 
Istaknuo je da živimo u vremenima u kojima se mijenja karakter poslova, vremenima demografskih izazova te izazova prilagodbe digitalnoj ekonomiji i digitalnom tržištu rada.
 
Usprkos tome, naglasio je, Europska komisija procijenila je da će BDP  u Hrvatskoj ove godine rasti 3,2 posto. „To je potvrda dobre politike pametne fiskalne konsolidacije, smanjenja proračunskoga manjka i smanjenja javnoga duga“, rekao je predsjednik Vlade.
 
Napomenuo je da Hrvatska bilježi rekordno nisku nezaposlenost od 10,6 posto, što je veliki uspjeh u usporedbi sa situacijom od prije nekoliko godina. Posebno se to odnosi na nezaposlenost mladih, koja je značajno snižena - sa 49 posto u 2013., na 26 posto danas.
 
„Cilj moje Vlade je postići stopu zaposlenosti od 68% do kraja mandata 2020“, poručio je predsjednik Vlade.
 
U tom je kontekstu govorio o mjerama koje Vlada trenutno provodi na području poticanja zapošljavanja. Istaknuo je da su one posebno usmjerene na najranjivije skupine, kao što su mladi, žene, osobe s invaliditetom i starije osobe. Pri tome se kombiniraju nacionalne mjere s mjerama Europske unije poput Garancije za mlade, Inicijative za zapošljavanje mladih te mjera za zapošljavanje Europskog socijalnog fonda.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je da Vlada, u suradnji s akademskom zajednicom i socijalnim partnerima, nastoji spojiti aktivne mjere za tržište rada s povećanjem sredstava za obrazovanje odnosno nastoji obrazovni sustav prilagoditi stvarnim potrebama tržišta rada. Dodao je da se pritom posebni napori ulažu u područje demografske revitalizacije, što je ocijenio ključnim pitanjem za zemlju od 4,3 milijuna stanovnika.
 
Istaknuo je da je uključenost sindikata i poslodavaca ključna za razvoj odgovarajućih politika aktivnih mjera rada, stoga ministar rada i mirovinskoga sustava kontinuirano razgovara sa socijalnim partnerima. Prije ovoga sastanka na vrhu, predsjednik Vlade održao je sastanak s članovima Gospodarsko-socijalnoga vijeća s kojima je razgovarao o svim ovim temama. 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković