Predsjednik Vlade na svečanom obilježavanju 230 godišnjice Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Pravni fakultet, jedna od najstarijih ustanova zagrebačkog Sveučilišta, danas je raspravom o reformi pravnog obrazovanja i svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) obilježio 230 godina postojanja.

ZAGREB, 6. studenog 2006. (Hina) - Pravni fakultet, jedna od najstarijih ustanova zagrebačkog Sveučilišta, danas je raspravom o reformi pravnog obrazovanja i svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) obilježio 230 godina postojanja.

"Djelujući već treće stoljeće Pravni fakultet se potvrdio kao izvorište hrvatskog državotvornog duha i slobodoumlja te kao čuvar hrvatske kulture i predstavnik hrvatske pravne škole", rekao je premijer Ivo Sanader na svečanosti u HNK-u.

Naglasio je da Hrvatska, ako želi biti konkurentna u procesima globalizacije, svoju snagu treba temeljiti na znanju.

Zato su u programu Vlade znanost i visoko obrazovanje postavljeni kao najviši prioriteti djelovanja, kazao je premijer. Podsjetio da je u tijeku izgradnja sveučilišnih kampusa u većim hrvatskim gradovima, a ukupna investicija iznosi oko dvije miljarde kuna.

Svečanosti u HNK-a nazočili su i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministar znanosti i obrazovanja Dragan Primorac, ministrica pravosuđa Ana Lovrin, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, te predstavnici stranih sveučilišta, diplomatskog zbora i sudbene vlasti.

Proslava Pravnog fakulteta bit će nastavljena dvodnevnom međunarodnom konferencijom o globalnim pravnim trendovima.

Tradicije Pravnog fakulteta vežu se uz početak visokoškolske nastave u Hrvatskoj. Kad je 1773. papa Klement XIV. raspustio isusovački red, Marija Terezija poduzela je reforme u sustavu obrazovanja, pa je tako svojim dekretom iz 1776. osnovala Kraljevsku akademiju znanosti kao najvišu školsku ustanovu. Akademija je obuhvaćala Filozofski, Teološki i Pravni fakultet.



Pisane vijesti