Predsjednik Vlade na svečanom otvaranju međunarodnog znanstveno-stručnog Skupa «Život i djelo Nikole Tesle»

Predsjednik Stjepan Mesić otvorio je danas u Zagrebu međunarodni znanstveno-stručni skup "Život i djelo Nikole Tesle" koji se održava u organizaciji Akademije tehničkih znanosti Hrvatske i pod pokroviteljsvom Hrvatskog sabora koji je ovu godinu proglasio Teslinom godinom, a u povodu 150. obljetnice njegova rođenja.

ZAGREB, 28. lipnja 2006. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić otvorio je danas u Zagrebu međunarodni znanstveno-stručni skup "Život i djelo Nikole Tesle" koji se održava u organizaciji Akademije tehničkih znanosti Hrvatske i pod pokroviteljsvom Hrvatskog sabora koji je ovu godinu proglasio Teslinom godinom, a u povodu 150. obljetnice njegova rođenja.

Na otvaranju skupa nazočili su predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, premijer Ivo Sanader, ministri, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, veleposlanici akreditirani u Hrvatskoj, brojni znanstvenici iz Hrvatske i inozemstva i drugi.

Obraćajući se nazočnima predsjednik Mesić je istaknuo da je Tesla svojim izumima obilježio 20. stoljeće. Bio je znanstvenik čija je genijalnost bila i ostala na dobrobit čovječanstva. Ponosio se svojim srpskim rodom i hrvatskom Domovinom, rekao je Mesić.

Predsjednik Vlade Ivo Sanader podsjetio je kako Tesla za života nije bio priznat, što ga nije spriječilo da do kraja života izgara u ljubavi prema znanosti. Zapitao se kakav bi danas svijet bio da nije bilo Tesle. Nastavit ćemo istraživati Teslino djelo, hrvatska Vlada još će više nastojati da hrvatsko društvo bude društvo znanja na kojemu će se temeljiti naša budućnost, rekao je Sanader, poželivši da Tesla bude uzor hrvatskim mladim znastvenicima.

U ime Hrvatskog sabora, pokrovitelja obilježavanja obljetnice, njegov predsjednik Vladimir Šeks je istaknuo da je Tesla uz velika znanstvena otkrića koja su pokrenula svijet bio veliki humanist i borac za mir. Iako je za života bio osporavan, shvaćao je da njegovo djelo pripada budućnosti, istaknuo je Šeks.

Skupu se obratio i ministar znanosti obrazovanja i športa Dragan Primorac te predsjednik Akademije tehničkih znanosti Hrvatske Zlatko Kniewald.

U radu skupa sudjeluje više od 1200 znanstvenika iz zemlje i inozemstva.

150. obljetnica Teslina rođenja obilježit će se 10. srpnja u njegovom rodnom Smiljanu u Lici kada će biti otvoren memorijalni centar u čast istaknutom znanstveniku.

I UNESCO je ovu godinu proglasio godinom Nikole Tesle.



Pisane vijesti