Predsjednik Vlade u Domu umirovljenika "Medveščak"

Predsjednik Vlade Ivo Sanader posjetio je danas zagrebački Dom umirovljenika "Medveščak" kako bi nekolicini korisnika doma simbolično uručio obavijest o dospijeću prve rate umirovljeničkog duga i zahvalio im na strpljenju i povjerenju u Vladu da će dug vratiti.

ZAGREB, 28. lipnja 2006. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader posjetio je danas zagrebački Dom umirovljenika "Medveščak" kako bi nekolicini korisnika doma simbolično uručio obavijest o dospijeću prve rate umirovljeničkog duga i zahvalio im na strpljenju i povjerenju u Vladu da će dug vratiti.

"Došli smo posjetiti umirovljenike na dan koji pokazuje da Vlada ispunjava svoje obveze i obećanja, zajedno s našim partnerima, Hrvatskom strankom umirovljenika", kazao je premijer uručujući umirovljenicima obavijest da je prva rata duga uplaćena na njihove tekuće ili štedne račune te da ih mogu podići kad god žele.

Umirovljenici koji su se odlučili na brži model povrata duga, odnosno polovice obeštećenja, danas su na svojim računima dobili prvu ratu, od ukupno četiri, za koju je Vlada izdvojila 1,2 milijarde kuna.

Sanader je zahvalio umirovljenicima na strpljenju i povjerenju u Vladu i državu da će riješiti tu veliku traumu hrvatskog društva. Zahvalio im je što su svoj životni vijek utrošili radeći za svoju obitelji i Hrvatsku te su zaslužili svoju mirovinu, kao i dobiveno obeštećenje.

Predsjednik HSU-a Vladimir Jordan napomenuo je da "svega ovoga ne bi bilo da HSU nije postala parlamentarna stranka" te podsjetio da su prijašnje Vlade izbjegavale riješiti problem duga, a ova je Vlada imala snage i političke volje riješiti ga.

To je, kako kaže, prvi korak u vraćanju dostojanstva umirovljenicima, a još nas čeka obeštećenje korisnika obiteljskih i najviših mirovina, te izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.

Jedan od umirovljenika kojima je Sanader danas uručio obavijest i dugu, 75- godišnji Zvonimir Krampaček, kazao je da će današnji dan pamtiti jer je Vlada učinila veliku stvar, za koju on osobno nije ni vjerovao da će se ispuniti.

"Dobio sam prvu ratu od 7.600 kuna, s kojom ću se prvo malo 'skuplje' obući, otići na neko putovanje, a i za unučad će biti nešto", kazao je Krampaček.

Premijer je tijekom današnjeg posjeta najavio da neće biti podizanje cijene za smještaj u dom, te je za dar informatičkoj radionici Doma uručio tri računala.

U premijerovoj su pratnji bili potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, te ministri Ivan Šuker i Branko Vukelić.Pisane vijesti