Predsjednik Vlade na svečanosti obilježavanja 200-te godine hidrografije na Jadranu

Hrvatski hidrografski institut večeras je u vili Dalmaciji u Splitu, u nazočnosti brojnih gostiju iz zemlje i inozemstva, svečano obilježio 200 godina hidrografije na Jadranu.

SPLIT, 7. rujna 2006. (Hina) - Hrvatski hidrografski institut večeras je u vili Dalmaciji u Splitu, u nazočnosti brojnih gostiju iz zemlje i inozemstva, svečano obilježio 200 godina hidrografije na Jadranu.

Obilježavanju te velike obljetnice bio je nazočan i hrvatski premijer Ivo Sanader te ministri Božidar Kalmeta i Dragan Primorac.

Čestitajući hidrografima 200. obljetnicu premijer Sanader je ukazao na važnost toga Instituta o čemu govori činjenica da je u Hrvatskoj registrirano 103.000 turističkih brodica, a da godišnje dođe 55.000 brodica inozemnih gostiju. Posebno je istaknuo da je Vlada svjesna značenja hidrografije, te da godišnje za taj Institut izdvoji 30 milijuna kuna.

Državni tajnik za more Branko Bačić kazao je da su pomorske karte, koje radi Hidrografski institut, na stolu svakoga kapetana i da se ni jedna pomorska nesreća nije dogodila zbog greške na pomorskoj karti, što govori o preciznosti rada Hidrografskoga instituta, bez kojega bi, kako je rekao, plovidba bila avantura.

Ravnatelj Hrvatskoga hidrografskog instituta Zvonko Gržetić istaknuo je da bez hidrografije ne bi bilo ni pomorstva ni plovidbe, te da se u novije vrijeme Hidrografski institut bavi sve intenzivnije zaštitom mora.

Posebno je naglasio dovršenje u ovoj godini elektronskih karata Jadrana. Kao jedina ovlaštena državna institucija za istraživanje mora i podmorja te izradu pomorskih karata Hidrografski institut koristi suvremene računalne istraživačke sustave za prikupljanje i obradu podataka hidrografije, oceanografije, geologije, geofizike itd.

Institut, kazao je Gržetić, pruža učinkovitu uslugu na području podmorskih istraživanja, a na raspolaganju je u ispunjavanju raznih međunarodnih usvojenih standarda, zakonskih obveza i najstrožih uvjeta radova u instalaciji podmorskih cjevovoda, podmorskih energetskih kabela i slično.

Na svečanosti su govorili i znanstvenici s tog područja - predsjednik Međunarodnoga hidrografskog instituta Aleksandros Martos, ravnatelj Norveškoga hidrografskog instituta Frodo Klepsvik, direktor Instituta za primjenjenu geodeziju Sveučilišta u Varšavi Wojciech Wikowsky i drugi.

Ravnatelju Hrvatskoga hidrografskog instituta gradonačelnik Splita Zvonimir Puljić uručio je medalju grada Splita.

Premijer Sanader je večeras bio nazočan i svečanoj sjednici Gradskog vijeća Solina u povodu sutrašenjega blagdana Male Gospe, zaštitnice grada Solina.



Pisane vijesti