Premijer Sanader u Solinu otvorio Osnovnu školu "Kraljice Jelene"

Predsjednik Vlade RH, Ivo Sanader, poslije podne je u Solinu, u naselju Japirko, otvorio novoizgrađenu Osnovnu školu "Kraljica Jelena".

SOLIN, 7. rujna 2006. (Hina) - Predsjednik Vlade RH, Ivo Sanader, poslije podne je u Solinu, u naselju Japirko, otvorio novoizgrađenu Osnovnu školu "Kraljica Jelena".

Škola "Kraljica Jelena" ima kapacitet za 900 učenika, a sagrađena je po najsuvremenijim standardima i kriterijima Europske unije. Njenom gradnjom na 4000 četvornih metara zatvorenog prostora i toliko otvorenoga prostora oko škole, značajno je rasterećeno osnovno školstvo u Solinu, jer su dvije postojeće škole dosad radile u tri smjene, a od danas će raditi u dvije smjene.

Otvarajući školu premijer je rekao kako je "škola 'Kraljice Jelene' sagrađena tu, uz Gospin otok, koji je srce hrvatske povijesti. Naslijedili smo našu državu od predaka, a posudili od naše djece. Škola je za djecu drugi dom, a za naš hrvatski narod, kolijevka znanja i kulture, prošlosti i budućnosti", rekao je Sanader.

Premijer je podsjetio kako je ova Vlada sagradila brojne škole diljem Hrvatske. "Upravo smo jučer otvorili Srednju strukovnu školu u Virovitici, a neki dan u Nerežišćima u Braču. To je važno reći, jer pokazuje da su za hrvatski narod znanje i kultura iznimno važni", rekao je premijer Sanader.

Istaknuo je i kako se "štuje ono što su naši preci stvorili ovdje na Gospinu otoku" te da država posebno skrbi o kulturi i znanosti. "Povećali smo proračun Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa za ovu godinu 25 posto, a za iduću ćemo povećati ponovno", kazao je Sanader.

Prigodnoj svečanosti, uz premijera Sanadera, nazočni su bili i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac i ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.

Ministar Primorac najavio je da će do nove godine u Hrvatskoj biti završeno 70 školskih objekata, a da se u ovom trenutku u Hrvatskoj gradi 144 škole.

Naš cilj je da 2010. godine hrvatski obrazovni sustav bude jedan od najboljih u Europi, jer je ova Vlada kao svoj kriterij rada odabrala izvrsnost, dodao je.

U Solinu se planirana gradnja još jedne osnovne škole, budući da se Solin sve više naseljava i u njemu stanove kupuju brojne mlade obitelji iz Splita jer su tu jeftiniji nego u Splitu, kazao je solinski gradonačelnik Blaženko Boban.

Gradnja škole "Kraljice Jelene" stajala je 22 milijuna kuna, a financirala ju je Splitsko-dalmatinska županija, dok je grad Solin dao zemljište.



Pisane vijesti