Predsjednik Vlade na Yaleu o euroatlantskim integracijama jugoistočne Europe

Hrvatski premijer Ivo Sanader, koji boravi u višednevnom posjetu SAD, u petak je na uglednom američkom Sveučilistu Yale sudjelovao na Međunarodnoj konferenciji o euroatlantskim integracijama jugoistočne Europe, zajedno s više aktualnih ili bivših premijera i ministara zemalja regije te profesorima povijesti i političkih nauka s Yalea.

NEW HAVEN,22.rujna 2006.(Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader, koji boravi u višednevnom posjetu SAD, u petak je na uglednom američkom Sveučilistu Yale sudjelovao na Međunarodnoj konferenciji o euroatlantskim integracijama jugoistočne Europe, zajedno s više aktualnih ili bivših premijera i ministara zemalja regije te profesorima povijesti i političkih nauka s Yalea.

Postojeći raspored proširenja EU te uloga koju on ima, politički i društveno, kako na zemlje aspirantice za članstvo tako i za samu EU bila je prva tema o kojoj se raspravljalo na skupu.

Sigurnosni i politički aspekti proširenja NATO-a u regiji, također su na dnevnom redu konferencije na sveučilištu Yale, u gradu New Havenu.

Premijer Sanader naglasio je u raspravi kako "projekt EU nema alternative za budućnost zemalja jugoistočne Europe, kao ni za europsku i svjetsku budućnost, te za transatlantske veze".

Ističući vodeću ulogu Hrvatske u euroatlanstskim integracijama u regiji, uz prognozu kako će ona za dvije i pol godine dovršiti pregovore s Bruxellesom i 2009. postati punopravna članica Unije, Sanader se založio za nastavak procesa i primanje svih zemalja regije u EU.

"Povijesni projekt EU ne može se dovršiti bez jugoistočne Europe. Postoje problemi poput Kosova ili ustavnih reformi u BiH, ali Hrvatska snažno zagovara primanje svih. Ovaj dio svijeta zaslužuje vrlo jake i zdrave europske perspektive", naglasio je.

Sanader se zauzeo za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU s BiH, kao i sa Srbijom i Crnom Gorom, posebno ističući kako "visoki predstavnik ne smije napustiti BiH u srpnju 2007. bez da je potpisan SSP".

Opisao je i kako je Hrvatska angažirala svoje političke i društvene snage na projektu pristupanja EU, te kako su on i vođa oporbe Ivica Račan podijelili odgovornost za uspjeh približavanja.

Osvrnuo se i na zamorenost od proširenja EU, probleme s Ustavom, uz ocjenu kako se ne radi o nerješivim problemima i kako je važno građanima "stalno komunicirati EU", dok je za tzv. apsorpcijski kapacitet Unije rekao da nove članice "neće biti apsorbirane već integrirane bez gubitka nacionalnog identiteta".

Sudionici rasprave govorili su o negativnim posljedicama koje zastoj u proširenja EU može imati za stabilnost i razvoj njihovih zemalja, te upozorili protiv mogućeg neravnopravanog tretmana njihovih zemalja i nakon što postanu članice. Iznijeli su primjere vezane uz kretanje radne snage, imigraciju, važenje Schengenskog režima i druge.

Na konferenciji, koju su organizirali hrvatski povjesničar prof. Ivo Banac i njegov grčki kolega Dimitris Keridis, obojica predavači na Yaleu, uz premijera Sanadera sudjelovali su i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić, ministar vanjskih poslova Crne Gore Miodrag Vlahovć, bivški makedonski premijer Vlado Bučkovski, bivša bugarska ministrica vanjskih poslova Nadežda Mihailova, bivši šef diplomacije SRJ Goran Svilanović i drugi.



Pisane vijesti