Premijer Sanader posjetio Hrvatsku katoličku misiju u New Yorku

Hrvatski premijer Ivo Sanader, koji boravi u višednevnom posjetu SAD-u, posjetio je u četvrtak Hrvatsku katoličku misiju u Astoriji, u newyorškoj četvrti Queens, gdje je srdačno dočekan među više od stotinu hrvatskih iseljenika, koji u toj četvrti najviše potječu iz Hrvatskog primorja, Kvarnera i sa zadarskog područja, a većina se doselila početkom 60-ih godina prošlog stoljeća.

NEW YORK, 22. rujna 2006.(Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader, koji boravi u višednevnom posjetu SAD-u, posjetio je u četvrtak Hrvatsku katoličku misiju u Astoriji, u newyorškoj četvrti Queens, gdje je srdačno dočekan među više od stotinu hrvatskih iseljenika, koji u toj četvrti najviše potječu iz Hrvatskog primorja, Kvarnera i sa zadarskog područja, a većina se doselila početkom 60-ih godina prošlog stoljeća.

Premijer Sanader po dolasku se zadržao u razgovoru sa svećenicima iz te i susjednih hrvatskih župa i misija, a kasnije je održao govor okupljenim iseljenicima te odgovarao na njihova pitanja.

Velečasni don Robert Zubović, voditelj misije u Astoriji, kazao je kako se Hrvati već desetljećima okupljaju u misiji, posvećenoj blaženom Ivanu Mertzu, te kako su u okolici uglavnom naseljeni ljudi s područja Riječke nadbiskupije.

Naglasio je kako Hrvati daju doprinos razvoju SAD-a, ali također pomažu izgradnju svoga rodnoga kraja. Upozorio je da se iseljenici žale na teškoće oko privremenog ili trajnog povratka, administrativne probleme i nedostatak zdravstvene pomoći, posebno na otocima, što su i oni sami potvrdili u pitanjima premijeru.

U misiji u Astoriji bio je najavljen zajednički dolazak premijera Sanadera i predsjednika Stjepana Mesića, koji je bio spriječen zbog večerašnjeg odlaska na svečani prijem kod bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona.

Sanader je prenio njegove pozdrave i kazao kako su on i predsjednik u New Yorku sa "zajedničkim ciljem učvršćenja međunarodnog položaja Hrvatske" u kojem konteksu je i njihovo lobiranja za kandidaturu Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a u mandatu 2008./09. godine.

Premijer Sanader objasnio je okupljenim iseljenicima zašto ulazak Hrvatske u članstvo EU-a i NATO-a nema alternative, rekavši kako danas "želimo biti za stolom gdje se odlučuje o sudbini Europe, ali i Hrvatske", odnosno u EU, kao i "za stolom za kojim se odlučuje o sudbini svijeta", odnosno u NATO-u.

Govorio je i o novim mjerama populacijske politike, kao i o namjeri da se od 2008. uvede obvezno srednjoškolsko obrazovanje u Hrvatskoj, kako bi Hrvatska postala društvo znanja i povećala svoju kompetitivnost.

Premijer Sanader najavio je kako uskoro očekuje poziv za službeni posjet Washingtonu, tijekom kojeg bi se trebao susresti s predsjednikom Georgeom W. Bushom, kao i s državnom tajnicom Condoleezzom Rice i ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom i ostalim najvišim američkim dužnosnicima.

Hrvatski premijer u petak će sudjelovati na okrugom stolu o jugoistočnoj Europi na uglednom američkom sveučilištu Yale, u New Havenu.



Pisane vijesti