New York: Premijer Sanader s guvernerom Patakijem

Hrvatski premijer Ivo Sanader sastao se u četvrtak s guvernerom američke savezne države New York Georgeom Patakijem, jednim od guvernera s najdužim stažem u SAD-u i utjecajnim čelnikom Republikanske stranke, s kojim je razgovarao o hrvatskoj zajednici u New Yorku, američko-hrvatskim odnosima, utjecaju Hrvatske na stabilnost u regiji i njezinom pristupanju euroatlantskim integracijama.

NEW YORK, 22. rujna 2006.(Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader sastao se u četvrtak s guvernerom američke savezne države New York Georgeom Patakijem, jednim od guvernera s najdužim stažem u SAD-u i utjecajnim čelnikom Republikanske stranke, s kojim je razgovarao o hrvatskoj zajednici u New Yorku, američko-hrvatskim odnosima, utjecaju Hrvatske na stabilnost u regiji i njezinom pristupanju euroatlantskim integracijama.

Premijer Sanader i guverner Pataki u razgovoru su naglasili važnost hrvatske zajednice u izgradnji i razvoju New Yorka, kao i Sjedinjenih Država u cjelini, te njezine uloge mosta u razvoju bilateralnih odnosa Hrvatske i SAD-a.

Hrvate u SAD ubrajaju u tzv. staru imigraciju, koja je sudjelovala u infrastrukturnom i industrijskom razvoju zemlje, a na području države New York prvi su doseljenici iz Hrvatske zabilježeni prije 120 godina.

"Hrvati su pridonijeli stvaranju New Yorka i Amerike kao svoje druge domovine", kazao je guverner Pataki, dodajući kako je upravo njihovom zaslugom krajem 90-ih posjetio Hrvatsku, a želja mu je i ponovo doći, ne samo u službeni posjet već i na odmor.

Premijer Sanader upoznao je guvernera Patakija s prioritetima hrvatske vanjske politike i s hrvatskim putem u EU i NATO, posebno naglasivši hrvatski doprinos sigurnosti i stabilnosti regije.

Newyorški je guverner ocjenio kako je "Hrvatska izrasla u jaku demokratsku i slobodnu državu, koja je važan čimbenik stabilnosti u svom dijelu Europe", te naglasio potrebu njezinog što skorijeg primanja u EU.

Premijer Sanader je u razgovoru iskazao spremnost za razvijanje dobrih odnosa i sa saveznom državom New York i s vrhom Republikanske stranke, te naglasio kako će Hrvatska uvijek imati dobre odnose s SAD-om, bez obzira na to koja stranka bude imala većinu u Kongresu i Senatu.

Hrvatski je premijer na kraju razgovora pozvao Patakija u službeni posjet Hrvatskoj, što je on sa zadovoljstvom prihvatio.



Pisane vijesti