Predsjednik Vlade najavio kupnju još dva kanadera i tri air traktora

SPLIT, 29. srpnja 2007. (Hina) - Premijer Ivo Sanader najavio je danas, nakon sastanka s vatrogasnim zapovjednicima u Vatrogasno operativnom središtu u Divuljama, da će već u četvrtak na sjednici Vlade potaknuti kupnju još dva kanadera i tri air traktora.

Sander je rekao da je u razgovoru s vatrogasnim zapovjednicima, koji je bio zatvoren za javnost, zaključeno kako je šest kanadera optimum za Hrvatsku.

"Daj bože da nam nikad ne budu trebali ali su tu. Očekujem da ćemo u proračunu za 2008. osigurati novce za ta dva kanadera", kazao je Sander. Dodao je kako se ministar obrane Berislav Rončević, koji je uz ministra unutarnjih poslova Ivicu Kirina također bio na sastanku, te zapovjednik Divulja brigadni general Josip Stojković zalažu za kupnju još tri air traktora (Hrvatska sada ima jedan) te da se dodatnom opremom postojećih 12 helikoptera osposobi za gašenje požara.

Sanader je ustvrdio da nema potrebe za nikakvim izvanrednim stanjem zbog požara. Do sada nije bilo većeg uznemiravanja turista, što dokazuje da je Hrvatska sigurna destinacija, a čak smo bili i u mogućnosti da pomognemo u gašenju požara i drugim zemljama, kao što su BiH i Makedonija, kazao je.

Rekao je da od ministra Kirina i ministrice pravosuđa Ane Lovrin traži da kroz Zakon o prekršajima i Kazneni zakon pooštre kazne za podmetanje požara, zbog ugroze ljudskih života.

Premijer, koji je zbog požara u Hrvatskoj skratio boravak u Salzburgu, naglasio je da Vlada daje veliki značaj zaštiti od požara te da je samo u ovoj godini za tu svrhu izdvojila 550 milijuna kuna, primjerice 120 milijuna za nabavku vatrogasnih vozila, 65 milijuna kuna MORH-u za održavanje kanadera i drugih zračnih vatrogasnih snaga te 300 milijuna kuna za sufinanciranje profesionalnih vatrogasnih postrojbi.

Ministar Rončević kazao je da je "hrvatsko zrakoplovstvo ove godine ostvarilo 5.764 gasiteljska leta, te da je bačeno 27 tisuća tona vode". Ustvrdio je da je vojska u ovogodišnju protupožarnu sezonu ušla do sad najspremnija.

Kirin je rekao da je MUP spreman dodatno poslati oko 800 policajaca i 140 vozila na požarišta. Još je jednom pozvao građane da jave policiji svaku sumnjivu osobu ili dostave sumnjivi predmet koji pronađu blizu požarišta.

Glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin istakao je kako je u srpnju na priobalju izbilo preko 850 požara, a da javnost samo za njih 30-tak zna. Razlog je što je 90 posto požara ugašeno dok su još bili mali, što znači da su na vrijeme uočeni i da se na vrijeme reagiralo, ustvrdio je te istaknuo kako je najvažnije da nije izgorio niti jedan objekt i da nitko nije stradao, izuzev nekoliko lakše ozlijeđenih gasitelja.

Kazao je i kako mu smetaju pozivi sa nekih požarišta građanima i turistima da dođu u pomoć gasiteljima. "Tako se možda apeliralo prije 20, 25 godina, ali danas sustav funkcionira u potpunosti i nema nikakvog improviziranja", ustvrdio je Jurin, izrazivši zadovoljstvo incijativom za kupnju još dva kanadera i tri air traktora.

Zapovjednik Divulja Stojković izvijestio je premijera da u gašenju požara duž obale sudjeluje 560 pripadnika Hrvatske vojske.



Pisane vijesti