Predsjednik Vlade : Najodgovornije ljude u javnom sektoru treba adekvatno vrednovati

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_najodgovornije_ljude_u_javnom_sektoru_treba_adekvatno_vrednovati.jpg

U uvodnom dijelu današnje sjednice, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović pozvao je ministre da više ne komentiraju temu zdravstvenog odgoja. „Molim vas sve redom, prije svega ministra znanosti, a onda i ostale, da se maknemo od ove teme i da ne odgovaramo na provokacije, jer ovo ne prestaje i postaje jako ružno. Molim vas, kao predsjednik vlade, da to više ne komentirate. Radimo svoj posao u najboljoj ljudskoj i profesionalnoj namjeri, uvjereni da je to dobro i da će se pokazati da je zaista dobro“, kazao je.

Osvrnuo se i na „prošlotjedno povećanje koeficijenata za neke odgovorne dužnosti u državi“, koje je na prethodnoj sjednici Vlade predstavio ministar Mirando Mrsić. „Ali da ne bi bilo zabune, inicijativa je moja“, kazao je predsjednik Vlade istaknuvši da je puno veći broj koeficijenta snižen nego što je povećan. „Puno je više novca ušteđeno nego što je potrošeno“, dodao je. „A ja ću se uvijek zalagati za to da u javnom sektoru najodgovorniji ljudi, kad veće neće i ne mogu primati bonuse i posebne nagrade, a raspolažu i upravljaju velikim proračunanima, budu adekvatno vrednovani u okviru sustava uprave i javnih službi“, zaključio je premijer Milanović.

Govoreći o Prijedlogu zakona o rudarstvu, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predstavio je značajne novine koje se uvode ovim Prijedlogom u području rudarstva. Propisano je: jedinstveni postupak radi davanja koncesije za eksploataciju mineralnih sirovina, jedan javni natječaj za odobrenje istraživanja mineralnih sirovina radi davanja koncesije za eksploataciju mineralnih sirovina, čime se, pojasnio je ministar, ubrzava procedura i diže konkurentnost. Isto tako, ograničen je vijek eksploatacije što znači da unutar roka od 40 godina na utvrđenom eksploatacijskom polju mora biti završena eksploatacija mineralne sirovine i sanacija rudarskim radovima otkopanih prostora. Predviđena je i učinkovitija kontrola eksploatiranih količina mineralnih sirovina i plaćanja naknada za eksploataciju mineralnih sirovina. „Predlažemo donošenje zakona po hitnom postupku radi sprječavanja većih poremećaja u gospodarstvu, odnosno radi povećanja konkurentnosti na području rudarske djelatnosti u Republici Hrvatskoj“, kazao je ministar.

Hrvatskom saboru upućen je Prijedloga zakona o posebnom porezu na motorna vozila. Prema riječima ministra financija Slavka Linića, zakon donosi bitne promjene u odnosu na dosadašnji način oporezivanja iz dva razloga: uvažena je sugestija Ministarstva zaštite okoliša i prirode da se oporezivanje veže uz zaštitu okoliša i emisiju CO2, a zakonom se rješava i problem uvoza starih automobila u Republiku Hrvatsku. Pojasnio je da će porez ovisiti o nabavnoj vrijednosti i emisiji CO2. „Sve automobile koji će imati motore s malom emisijom, do 120 CO2/km, s novim oporezivanjem pojeftinit ćemo, i to značajno, od 120 do 130 ostat će gotovo na istoj cijeni ili malo jeftiniji, a kod onih s emisijom iznad 130 doći će do značajnijeg povećanja cijena“, kazao je ministar.

Predstavljajući Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje, ministar Slavko Linić rekao je da se postotak državnih poticaja smanjuje s 15 na 10 posto. „U javnosti se komentira da je to radi ušteda u državnom proračunu. Želim vrlo jasno naglasiti da motivacija nisu nikakve uštede u proračunu“, kazao je ministar financija Slavko Linić dodavši da je analiza mjera pokazala je da je to u biti nenamjensko trošenje sredstava. „Stimuliramo stambenu štednju građana koji nemaju namjeru kupovati stan. Godišnje smo na to trošili 160 milijuna kuna u državnom proračunu, a u biti najveći dio njih nisu tu stimulaciju koristili za kupnju stana“, rekao je ministar. „Kad bi postojala obveza da se kupi stan, kada bi to bilo regulirano kao dobrovoljna mirovinska štednja, bilo bi to nešto drugo, no ovako je služilo ljudima koji su malo likvidniji da malo više zarade na kamati. To nije normalan način poslovanja i to polako ukidamo, vidjet ćemo koje su druge mjere na raspolaganju“, dodao je predsjednik Vlade.

Donesena je i Odluka o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola u razdoblju siječanj - lipanj 2013. godine. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović objasnio je da je riječ je o nastavku odluke iz kolovoza 2012. godine, te kao jedinu izmjenu, u odnosu na prvu odluku, naveo ograničavanje maksimalnog iznosa kilometraže kako bi se spriječilo da neki prijevoznici povećavaju cijene radi stvaranja dobiti.



Pisane vijesti