Predsjednik Vlade: Nastavljamo sa strukturnim reformama i stvaramo uvjete za učinkovito i uređeno tržište rada

  • Slika /Vijesti/2017/05 svibanj/31 svibnja/DSC_7910_resized.JPG

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjelovao je danas u Zagrebu na Danu poduzetnika 2017., tradicionalnom godišnjem okupljanju gospodarstvenika koje ove godine nosi naslov „Promjene na tržištu rada: problem ili prilika?“

Predsjednik Vlade Plenković u svom govoru je istaknuo da je to već drugi događaj u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca na kojem sudjeluje s ministrima te da ta činjenica pokazuje koliko su gospodarstvo i poduzetništvo važno Vladi i koliko se cijeni dijalog sa socijalnim partnerima.
 
„Temeljni ciljevi Vlade su, uz poruku o političkoj stabilnosti koju ćemo osigurati, gospodarski rast, stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja i demografska obnova te društvena solidarnost i pravednost. To su stupovi svih naših aktivnosti, svih zakonskih prijedloga i svih akata i reformi koje Vlada poduzima“, kazao je predsjednik Vlade.
 
Naglasio je da je Vlada u proteklom razdoblju napravila važne iskorake u smanjenju duga i proračunskoga manjka, a poboljšala  izglede hrvatskog kreditnog rejtinga, kojeg su sve tri najveće rejting agencije iz negativnih pretvorile u stabilne.
 
„Naš gospodarski rast je stabilan, ostvarujemo rast izvoza, smanjili smo stopu nezaposlenosti i što je najvažnije, povećali smo zaposlenost, a kreiranje poticajnoga poslovnog okruženja rezultiralo je sve većim interesom stranih ulagača“, poručio je Plenković.
 
Predsjednik Vlade komentirao je i objavljene preliminarne podatke o kretanju BDP-a u prvom tromjesečju. Naglasio je kako je ostvaren rast od 2,5 posto, uz značajan rast i doprinos osobne potrošnje i investicija te poglavito izvoza i roba i usluga koji je porastao za 8,6%. Naveo je kako je jedna od strukturnih mjera koje Vlada želi provesti povećanje proizvodnje u Hrvatskoj, čime će se osigurati dugoročni i održiv gospodarski rast.
 
,,Kad bi se ova procjena Državnog zavoda za statistiku sezonski prilagodila, vidjeli bismo da je rast BDP-a u prva tri mjeseca ove godine 3,4 %. Stalno smo na istim trendovima kojima svjedočimo u proteklom vremenu“, dodao je Plenković.
 
Osvrnuo se i na  nezaposlenost, koja je nakon niza godina ispod 200 tisuća, a kako se budemo približavali turističkoj sezoni, predsjednik Vlade očekuje da će se ta brojka spustiti za još nekoliko desetaka tisuća. Podsjetio je da je rast plaća u prvom kvartalu ove godine, kao rezultat porezne reforme i dobrih makroekonomskih pokazatelja, viši od 3%.
 
„Vezano na demografsku politiku i obnovu, usvojili smo na sjednici Vlade i predložili Hrvatskome saboru, da se rodiljne naknade sas 2.668 kuna povećaju na 3.991 kunu za zaposlene roditelje, a povećali smo i rodiljnu naknadu za nezaposlene s 1.663 kune na 2.328 kuna'', podsjetio je Plenković.
 
Kazao je kako je dodatni vjetar u leđa dala i preporuka Europske komisije o izlasku Hrvatske iz procedure prekomjernoga deficita. Naveo je i da je Europska komisija u svojim prvim preporukama pozitivno ocijenila i Nacionalni program reformi i Plan konvergencije, koji je u cijelosti komplementaran s programom rada Vlade.
 
Potvrdio je da su područja na koje je fokusirana Europska komisija istovjetna područjima koje prioritetnim drži Vlada Republike Hrvatske.
 
„To su održivi gospodarski rast, nastavak fiskalne konsolidacije, sređivanje visokih konzumenata proračunskoga novca, poglavito mirovina. To je pitanje reformi u zdravstvu i obrazovanju, kao i bolja povezanost s tržištem rada, reforma javne uprave, bolje upravljanje državnom imovinom i javnim poduzećima“, kazao je Plenković.
 
Napomenuo je kako Vlada želi stvoriti uvjete za razvoj učinkovitog, razvijenog i uređenog tržišta rada koje će omogućiti dostojan rad, ali i uvažiti posebne potrebe osoba koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada.
 
,,U tom smo se kontekstu suočili i sa krizom u najvećoj hrvatskoj kompaniji Agrokoru, i mislim da smo, upravo na tragu očuvanja radnih mjesta, reagirali na jedini moguć ispravan način donošenjem Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja. Spriječili smo lančane reakcije koje bi se osjetile u cijelom hrvatskom  gospodarstvu i hrvatskom financijskom sustavu“, poručio je Plenković.
 
Dodao je kako je usvajanje zakonskog okvira koji predlaže Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, a odnosi se na paket mjera zapošljavanja „Od mjere do karijere“,  jedna od ključnih komponenti sveobuhvatnog pristupa u zapošljivosti, a posebice aktivacija skupina u koje su u nepovoljnom položaju:  mladih, dugotrajno nezaposlenih, osoba s invaliditetom.
 
,,Očekujem da ćemo, ne samo izdvajanjem 1,5 milijarde kuna, što je za 300 milijuna kuna više nego proteklih godina, pri čemu je velik dio sredstava iz europskoga proračuna, provesti aktivne mjere zapošljavanje koje će pridonijeti da i obrazovni sustav i stjecanje vještina kod nezaposlenih osoba bude na puno višoj razini. Time ćemo obuhvatiti oko 50.000 ljudi“, najavio je Plenković.
 
Pojasnivši kako su tržište rada i mirovinski sustav povezani, predsjednik Vlade poručio je kako je niz mjera, osobito onih u Nacionalnom programu reformi,  usmjeren k osiguranju dugoročne održivosti mirovinskog sustava u prilično nepovoljnim demografskim uvjetima.
 
„Stoga ćemo pristupiti izmjeni zakonodavstva u cilju povezivanja dobi umirovljenja i očekivanog trajanja života, obeshrabrivanja prijevremenog umirovljenja, poticanju dužeg ostanka u svijetu rada te jačanju mogućnosti zapošljavanja prema preostaloj radnoj sposobnosti'', utvrdio je Plenković.
 
Ocijenio je kako je za Hrvatsku važno da se nastavi sa strukturnim reformama u prioritetnim sektorima -  državna uprava, pravosuđe, mirovinski i zdravstveni socijalni sustav.
 
,,Samo na taj način osigurat ćemo rješavanje akumuliranih pitanja koja su godinama na dnevnom redu hrvatskoga društva i institucija. Imamo svu političku odlučnost i u duhu dijaloga, razgovarat ćemo s vama. Vjerujem da će rezultati, zahvaljujući zajedničkim naporima, izgledati još bolje nego ovi za 2016. godinu“, zaključio je Plenković.
 
Uz predsjednika Vlade na konferenciji su sudjelovali i  potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić te ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Pisane vijesti | Andrej Plenković