Predsjednik Vlade: Ne znamo kakvo će biti izvješće Del Ponte Vijeću sigurnosti UN-a

Hrvatski premijer Ivo Sanader, koji boravi u višednevnom službenom posjetu Kini, rekao je u ponedjeljak da još uvijek ne zna kakvo će biti izvješće Carle del Ponte Vijeću sigurnosti UN-a, te nije želio komentirati pisanje lista Vjesnik prema kojem će glavna haška tužiteljica 13. lipnja u UN-u ustvrditi da Zagreb i dalje u potpunosti ne surađuje s Haškim sudom (ICTY).

ŠANGAJ, 30. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader, koji boravi u višednevnom službenom posjetu Kini, rekao je u ponedjeljak da još uvijek ne zna kakvo će biti izvješće Carle del Ponte Vijeću sigurnosti UN-a, te nije želio komentirati pisanje lista Vjesnik prema kojem će glavna haška tužiteljica 13. lipnja u UN-u ustvrditi da Zagreb i dalje u potpunosti ne surađuje s Haškim sudom (ICTY).

Vjesnik je, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, objavio da će Del Ponte u svom izvješću naglasiti da "hrvatske vlasti nisu napravile neki znatniji napredak u lociranju odbjeglog generala Ante Gotovine", te da takva ocjena neće biti dovoljna da EU postigne suglasnost o početku pregovora s Hrvatskom u lipnju.

U ovom trenutku još se uvijek ne zna kakvo je izvješće glavne haške tužiteljice Carle del Ponte o suradnji Hrvatske s Haškim sudom, izjavio je u Šangaju premijer Sanader novinarima hrvatskih redakcija koji prate njegov posjet Kini.

"Sa zanimanjem očekujem što će reći Carla del Ponte koja u četvrtak dolazi u Zagreb na zajedničku inicijativu obiju strana. Želimo u izravnom razgovoru razmijeniti informacije i sigurno je da ću ju pitati kakvo će biti izvješće Vijeću sigurnosti. U ovom trenutku to još uvijek ne znamo", rekao je Sanader.

Carla del Ponte bi trebala 2. i 3. lipnja boraviti u Zagrebu, gdje bi sa Sanaderom, kako se doznaje iz Banskih dvora, trebala razgovarati o slučaju Gotovina, Vladinom Akcijskom planu za suradnju s ICTY-em i prebacivanju određenih predmeta iz Den Haaga hrvatskom pravosuđu. Del Ponte bi 13. lipnja trebala Vijeću sigurnosti UN-a podnijeti izvješće o suradnji Hrvatske s ICTY-em.



Pisane vijesti