Predsjednik Vlade: Francusko "ne" ne može negativno utjecati na status Hrvatske

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u ponedjeljak da rezultat francuskog referenduma o europskom ustavu ne može ugroziti ideju o ujedinjenju Europe niti može negativno utjecati na status Hrvatske.

ŠANGAJ, 30. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u ponedjeljak da rezultat francuskog referenduma o europskom ustavu ne može ugroziti ideju o ujedinjenju Europe niti može negativno utjecati na status Hrvatske.

Na nedjeljnom su referendumu francuski birači većinom od gotovo 55 posto glasova odbacili prijedlog ratifikacije europskog ustava, čime je usporen proces europskih integracija.

Sanader je u Šangaju, u izjavi novinarima hrvatskih redakcija koji prate njegov službeni posjet Kini, Sanader je rekao da se francuski građani nisu na referendumu izjašnjavali samo o europskom ustavu već su iskazali i odnos prema aktualnoj francuskoj vladi, te da su na njihovu odluku utjecali i neki drugi segmenti.

Ideja o ujedinjenju Europe nije ugrožena, ali se svi u Europi, kako članice EU-a tako i zemlje kandidati, moraju zamisliti kako tu ideju ostvariti radi očuvanja mira i povjerenja poslije teške zajedničke prošlosti, kazao je hrvatski premijer.

"Ta ideja (o ujedinjenju) nije ugrožena, ali je (rezultat francuskog referenduma) povod za razmišljanje", rekao je Sanader. Dodao je da se proširenje EU-a ne može zaustaviti, te da se francusko "ne" europskom ustavu ne može negativno odraziti na status Hrvatske.



Pisane vijesti