Predsjednik Vlade: Nikakav ugovor ne može derogirati prava koje ima Vlada temeljem Zakona o procesu izvanredne uprave

Slika /Vijesti/2017/10 listopad/26 listopada/H20171026021491.jpg

Na početku današnje sjednice Vlade, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme. 

„Dobra vijest što se tiče smanjenja javnoga duga“, kazao je Plenković, budući da je prema konačnim podacima Zavoda za statistiku i Eurostata razvidno da Hrvatska dvostruko brže smanjuje javni dug od prosjeka članica Europske unije, a taj je trend izrazito važan i za ispunjavanje kriterija iz Maastrichta koji se odnose na pristupanje eurozoni.
 
Predsjednik Vlade u tom je kontekstu najavio Konferenciju Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske narodne banke, koja će se održati 30. listopada.
 
„Predstavit ćemo studiju koja će hrvatskoj javnosti podastrijeti ključne stručne argumente o procesu, na koji se Hrvatska obvezala Ugovorom o pristupanju, da uz Schengen, kao prvi korak dublje integracije, drugi korak bude eurozona“, najavio je.
 
Izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma za provedbu financijskog instrumenta za kredit za rast i razvoj u iznosu od 200 milijuna eura za male i srednje poduzetnike, uz izrazito povoljne kamatne stope od 1 i 2 posto.
 
Govoreći o konferenciji koju je organiziralo Ministarstvo pravosuđa u povodu Europskog dana pravosuđa, kazao je da su reforme u pravosuđu trajna zadaća. Ističući da je učinjen solidan napredak, naglasio je da je potrebno nastaviti dalje zbog opće percepcije i pravne sigurnosti, ulagačke klime i poslovne predvidivosti pravnog sustava.
 
„Poruke koje smo jučer poslali i najavom određenih sistemskih zakona, poput Zakona o kaznenom postupku i novog Ovršnog zakona, kao zadaćama u predstojećem razdoblju uz jačanje i bolju organizaciju pravosuđa, prioriteti su i dio našeg Nacionalnog programa reformi“, poručio je Plenković.
 
Početkom tjedna u Vladi je održan radni sastanak s predstavnicima Zadarske županije, gradova i općina, na temu saniranja posljedica poplava iz rujna. Predsjednik Vlade rekao je kako je dogovoren dobar mehanizam suradnje i najavio da će se povisiti proračunska sredstva za elementarne nepogode.  
 
Osvrnuo se i na jučerašnju konferenciju o integraciji djece i mladih sa sindromom Down u obrazovni sustav. „Moramo učiniti sve dodatne pretpostavke kako bi djeca i mladi sa sindromom Down što više bili integrirani u školski sustav“, poručio je i dodao kako očekuje najširu solidarnost po tom pitanju kao društvenu i moralnu obvezu.
Krajem prošloga tjedna predsjednik Vlade sudjelovao je na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu, na kojem se raspravljalo o nekoliko tema – migracijama, digitalnoj agendi, vanjskoj politici i Programu lidera.
 
Predsjednik Vlade osvrnuo se i na aktualna zbivanja vezana uz koncern Agrokor. Naglasio je da je Zakon o procesu izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja pravni propis koji regulira prava i nadležnosti Vlade Republike Hrvatske i drugih institucija.
 
„Nikakav ugovor ne može derogirati prava koje ima Vlada temeljem toga Zakona“, poručio je.
 
Što se tiče ugovora o kreditiranju, koji se spominje danas u medijima, kazao je da je Vlada o njemu bila izviještena temeljem redovitih mjesečnih izvješća izvanredne uprave još u lipnju, a ono je dostupno i na stranicama Ministarstva gospodarstva. Podsjetio je da je izvanredna uprava, dok nije došla do rješenja za financijsku stabilnost kompanije, obavljala razgovore s više od 30 drugih potencijalnih kreditora, a ugovor koji su sklopili u tom trenutku bio je najpovoljniji.
 
Kazao je da će se o tom ugovoru danas detaljnije očitovati izvanredni povjerenik, a što se tiče Vlade ona se o tome očitovala sinoć u priopćenju.
 
„Bavimo se onim što je bitno, a to su radna mjesta, financijska i gospodarska stabilnost zemlje i održanje poslovanja te poslovno i financijsko restrukturiranje kompanije u cilju njene održivosti. To je interes Vlade, to je interes zaposlenika, dobavljača, a u konačnici i vjerovnika koji imaju ključnu ulogu u procesu postizanja nagodbe“, poručio je Plenković.

Foto: Hina

Pisane vijesti | Andrej Plenković