Predsjednik Vlade: Nikakvih prijetnji ni prema vlasniku ni prema članovima Uprave Agrokora nije bilo

Slika /Vijesti/2017/10 listopad/5 listopada/59 sjednica VRH/PVRH_59. sjednica.jpg

Na početku današnje sjednice Vlade Republike Hrvatske, predsjednik Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme. 

Govoreći o sastanku Europskog vijeća u Tallinnu posvećenom digitalnoj agendi Europske unije, koji je održan krajem prošloga tjedna, istaknuo je da Hrvatska u informacijsko-komunikacijskom sektoru stoji i bolje nego što smo svjesni. Kao primjer je naveo hrvatski koncept e-zdravstvo, koji je jedan od najnaprednijih. 
 
Radna večera čelnika Europske unije tom prigodom bila je posvećena budućnosti Europske unije u novim globalnim okolnostima, gdje je predsjednik Vlade Plenković naglasio da Hrvatska želi biti dio najtješnjih integracija. U tom je kontekstu dodao da su jučerašnji razgovori s povjerenikom Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisom Avramopoulosom bili izrazito ohrabrujući te da Komisija jako cijeni napore koje Hrvatska čini kako bi ispunila kriterije za ulazak u schengenski prostor. Također, najavio je, Vlada će uskoro pokrenuti proces koji će voditi do preuzimanja eura kroz nekoliko godina. 
 
„Hrvatska želi biti dio tih integracija, želimo biti u tom unutarnjem krugu“, poručio je predsjednik Vlade. 
 
Osvrnuo se i na dvije konferencije održane ovoga tjedna, jednu posvećenu poljoprivredi, a drugu zdravstvu.
 
Istaknuo je da je poljoprivreda izuzetno važna za Vladu te najavio da će se u narednom periodu sve više apsorbirati sredstva EU fondova za poticaje u tom sektoru. 
 
„Važno je da dugoročnim zakonskim mjerama omogućimo održivu hrvatsku poljoprivredu, da ljudi ostanu vezani za zemlju i selo, a ono što proizvode bude kvalitetno i svježe, a da politika Od polja do stola potrošačima omogući što kvalitetnije poljoprivredne proizvode“, poručio je Plenković.
 
Druga konferencija održana je u prigodi obilježavanja 90. obljetnice osnutka Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar. Ističući važnost djelovanja dr. Andrije Štampara, koji je snažno pridonijelo razvoju javnog zdravstva, predsjednik Vlade najvažnijom njegovom porukom ocijenio je načelo da liječnik treba ići prema pacijentu, a ne obratno. 
 
Nizom aktivnosti obilježen je proteklog tjedna i Dan policije, a predsjednik Vlade napomenuo je kako je takav oblik popularizacije rada hrvatskih policajaca izrazito koristan i poticajan za još kvalitetniji rad svih u službi Ministarstva unutarnjih poslova.  
 
U Ministarstvu obrane otvorene su ponude o različitim borbenim zrakoplovima četiri države, Sjedinjenih Američkih Država,  Švedske, Grčke i Izraela. 
 
„Očekujemo da odgovarajuća stručna povjerenstva sada temeljito analiziraju te ponude, a nakon toga ćemo pristupiti daljnjem procesu odluka u vezi nabave novih borbenih zrakoplova“, najavio je predsjednik Vlade. 
 
Dodao je da je u tom kontekstu dobro što je održan niz sastanaka s ministrima obrana koji su proteklih dana posjetili Vladu. „Hrvatsku se percipira kao pouzdanog partnera u području obrambene i sigurnosne politike“, kazao je Plenković.
 
Uoči posjeta Svetoj Stolici 7. listopada, predsjednik Vlade je ovoga tjedna u nastupni  posjet primio novog apostolskog nuncija nadbiskupa Giuseppea Pinta. 
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se i na proces izvanredne uprave u koncernu Agrokor. U tom je kontekstu izvijestio da je, na zahtjev potpredsjednice Vlade Martine Dalić, dao nalog nadležnim službama da verificiraju korespondenciju elektronskom poštom. 
 
„Službe su me izvijestile da nikakvih prijetnji od strane potpredsjednice Vlade niti prema vlasniku niti prema članovima Uprave Agrokora nije bilo“, naglasio je predsjednik Vlade. 
 
Ponovio je da je Vlade Republike Hrvatske u cijelom procesu vođena s dva temeljna interesa, od kojih je prvi očuvanje stabilnosti hrvatskoga gospodarstva i našeg financijskog sustava. 
 
,,Mi smo svojim pothvatima i potezima spriječili gubitak radnih mjesta, spriječili negativan domino efekt i lančane reakcije među brojnim gospodarskim subjektima vezanim za koncern Agrokor. Osigurali smo najbolju turističku sezonu u povijesti moderne Hrvatske te zakonito i u skladu s Ustavom poduzimamo sve kako bismo omogućili kvalitetno restrukturiranje kompanije. Mi smo isto tako i Vlada koja ni na koji način, za razliku od nekih drugih stranaka, ne utječe niti na rad policije niti na rad DORH-a niti na aktivnosti pravosuđa. Jako dobro poznamo kategorije diobe vlasti i što su zadaće pojedinih institucija vlasti i to želim da svi jasno prepoznaju u hrvatskom društvu“, poručio je predsjednik Vlade Plenković.

Pisane vijesti | Andrej Plenković