Predsjednik Vlade o izjavi srbijanskog predsjednika glede vojno-redarstvene akcije Oluja

Premijer Ivo Sanader poručio je danas da je Hrvatska ponosna na akciju Oluja i da se ne treba uzrujavati zbog izjave koju je o Oluji dao srbijanski predsjednik Boris Tadić, a čije razloge, kaže, treba tražiti na unutarsrbijanskoj političkoj sceni.

Prenosimo s Hine:

SANADER: NE TREBA SE UZRUJAVATI ZBOG TADIĆEVIH IZJAVA

ZAGREB, 1. kolovoza 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader poručio je danas da je Hrvatska ponosna na akciju Oluja i da se ne treba uzrujavati zbog izjave koju je o Oluji dao srbijanski predsjednik Boris Tadić, a čije razloge, kaže, treba tražiti na unutarsrbijanskoj političkoj sceni.

Tadić je u nedjelju opetovao poziv hrvatskim vlastima da se odrede prema zločinima počinjenima nad Srbima u Oluji.

Tadićeva me izjava osobno ne uzbuđuje, više podsjeća na politiku Slobodana Miloševića koja je 1991. na crti velikosrpske politike izvršila agresiju na Hrvatsku, izjavio je Sanader novinarima.

Podsjetio je da je Hrvatska u tom nametnutom ratu, ne samo pružila otpor agresiji u kojoj su sudjelovali Srbija i Crna Gora, tzv. JNA, pomognuti pobunjenim Srbima, nego i pobijedila.

Na Oluju smo ponosni, neki drugi, naravno, nisu, niti mogu biti, rekao je premijer.

Ponovio je da je Oluja bila velika, veličanstvena, povijesna akcija kojom je u kolovozu 1995. oslobođen središnji dio Hrvatske.

Zbog tih povijesnih istina ne treba se uznemiravati zbog Tadićeve izjave, rekao je Sanader izvijestivši da pripreme za proslavu 10. obljetnice Oluje u Kninu idu po planu.

Razloge Tadićeve izjave premijer nalazi na srbijanskoj političkoj sceni, među ostalim u činjenici da je nedavno obilježena žalosna, deseta obljetnica Srebrenice u kojoj je srpska strana počinila veliki zločin, i genocid, u neriješenom problemu Kosova itd.

Ipak, bez obzira na sve to bilo bi puno bolje da se bilateralni odnosi razvijaju bez ovakvih izjava, izjavio je premijer.



Pisane vijesti