Predsjednik Vlade o ocjenama „The Economista“ za Hrvatsku: Svi griješe, pa i najbolje novine na svijetu

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je sudjelovao na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu obilježavanja 21. godišnjice Primorsko-goranske županije i 170. obljetnice opatijskog turizma. Kazao je da taj dio Republike Hrvatske ima velike mogućnosti za razvoj, a posebno je istaknuo ulogu Sveučilišta u Rijeci.

Što se tiče Gorskog kotara, rekao je da je zajedno sa županom Zlatkom Komadinom dogovorio sastanak sa čelnim ljudima županije. "Ljudi u Gorskom kotaru moraju živjeti dobro i nema nikakvog razloga da to tako ne bude", kazao je premijer.

Nakon sjednice, odgovarajući na novinarske upite, rekao je da mu je žao zbog događanja u brodogradilištu „Nauta Lamjana“, međutim, radi se o sudskom postupku i dolazak pripadnika interventne policije bio je na zahtjev suda. „Policija radi ono što joj kaže sud ili DORH, ni ministar ni ja ne upravljamo policijom“, rekao je.

Na upit da komentira procjene časopisa „The Economist“, koji je Hrvatsku svrstao među deset najgorih ekonomija svijeta, predsjednik Vlade rekao je da svi znaju pogriješiti, pa je tako i navedeni list prognozirao negativan trend u njemačkoj industriji i pritom pogriješio. "Pogriješit će i u slučaju Hrvatske. Svi griješe, pa i najbolje novine na svijetu“, zaključio je.

„To je proces koji će trajati godinama, bit će tu jako puno razgovora i prilagodbi“, rekao je predsjednik Vlade na upit o proceduri prekomjernog deficita. Odbacio je ocjene da su nove trošarine na telekomunikacije još jedan udar na građane i objasnio: „Moramo malo proširiti prihodnu i poreznu bazu, uzeti od onih koji imaju puno, a u ovom slučaju, kad se radi o teleoperaterima, oni imaju jako puno i dalje će imati jako puno, jer neće se uzeti na način da ih se obeshrabri i destimulira.“ Također je kazao da će neki morati pridonositi više, ali je za Hrvatsku jedino srednjoročno rješenje smanjenje rashoda i potrošnje. Dodao je da vjeruje da će se deficit od tri posto ostvariti za par godina. "To se smatra prihvatljivim, ali ako nemate gospodarski rast, i tri posto duga je puno. To je procedura koja traje dugo“, rekao je i najavio da će ta tema biti na sjednici Vlade sljedećeg četvrtka.

Predsjednik Vlade je, na novinarski upit o izborima za Europski parlament, rekao da SDP i koalicijski partneri nisu za daljnja rezanja i radikalnu štednju, već za racionalan i štedljiv pristup, koji „neće ubiti svaku šansu za rast u Hrvatskoj“. Ponovio je da je Vlada naslijedila velike dugove i nered u državi i dodao da je u nekim stvarima možda trebala ranije krenuti: „To priznajem, ali kritike koje dolaze su nepoštene", zaključio je.



Pisane vijesti