Predsjednik Vlade o proslavi "Oluje": Nećemo se osvrtati na minorne skupine

Premijer Ivo Sanader poručio je danas da se u pripremama za proslavu 10. obljetnice akcije Oluja Vlada neće osvrtati na neke minorne političke skupine kojima je namjera omesti njenu pripremu.

ZAGREB, 22. srpnja 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader poručio je danas da se u pripremama za proslavu 10. obljetnice akcije Oluja Vlada neće osvrtati na neke minorne političke skupine kojima je namjera omesti njenu pripremu.

Nećemo se osvrtati na takve skupine, koje na političkoj sceni imaju jedan posto, a namjeravaju omesti Državni odbor u pripremi proslave te veličanstvene akcije, rekao je Sanader, ne precizirajući na koga pritom misli.

Premijer je to izjavio na sjednici Vlade koja je odlučila hrvatskim braniteljima i članovima obitelji poginulih i nestalih branitelja na područjima posebne državne skrbi darovati stanove i kuće u državnom vlasništvu.

Znamo što treba učiniti i skrbit ćemo za one koji su bili spremni žrtvovati život za obranu Hrvatske, naglasio je Sanader.

Država će svoje stanove i kuće na područjima posebne državne skrbi darovati braniteljima i članovima obitelji poginulih i nestalih, koji u njima prebivaju na dan stupanja na snagu Vladine Uredbe, dakle danom objave u Narodnim novinama.

Uvjet je da su evidentirani kao korisnici tih stanova i kuća u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka, te da u svom vlasništvu nemaju drugih nekretnina na području Hrvatske.

Branitelji i članovi obitelji poginulih i nestalih trebaju Ministarstvu u roku šest mjeseci podnijeti zahtjev da im se stanovi i kuće daruju.

Država im pak uvjetuje da ih ne smiju otuđiti deset godina od darovanja.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila je da sljedeći tjedan započinje novi ciklus izgradnje stanova i to polaganjem kamena temeljca u Vukovaru.

Vlada je danas izrazila spremnost platiti popravak kuća i stanova u vlasništvu Srba povratnika koje su privremeno koristili naseljeni Hrvati.

Kako su mnogi od tih objekata devastirani, trošak obnove preuzet će hrvatska država, najavio je premijer.

Vlada je stoga zadužila Ministarstvo razvitka da izradi popis takvih objekata, a za koje su njihovi vlasnici podnijeli zahtjev za popravak oštećenja nastalih namjernom devastacijom.



Pisane vijesti