Predsjednik Vlade o Strategiji nacionalne sigurnosti: To je okvir za brži i kvalitetniji odgovor na krize

Slika /Vijesti/2017/06 lipanj/28 lipnja/DSC_4029_resized.JPG

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković predstavio je danas u Hrvatskome saboru prijedlog Strategije nacionalne sigurnosti. 

Naglasio je da je Strategija ishodišni dokument kojim se određuju strateški nacionalni interesi te politike i instrumenti za njihovu realizaciju.
 
„Hrvatska je u proteklih 27 godina prošla izazovan put od stjecanja neovisnosti, obrane, suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti u Domovinskome ratu, zahvaljujući prije svega hrvatskim braniteljima i žrtvi cijeloga hrvatskog naroda, kao i državničkoj mudrosti našeg prvog predsjednika. U vrlo zamršenim međunarodnim okolnostima ostvarili smo  samostalnost i međunarodno priznanje te afirmaciju u okviru međunarodne zajednice. Tada je značajnu ulogu odigrala i nastajuća hrvatska diplomacija koja je na tome tragu dala veliki doprinos. Dakle, jedna sinergija branitelja, političke volje, renesansnoga trenutka hrvatskoga naroda, političke i državničke mudrosti i vještine političko-diplomatskog djelovanja, doveli su Hrvatsku u poziciju da u prijelomnim godinama ostvari snove mnogih generacija Hrvata prije nas“, rekao je predsjednik Vlade.

Kazao je da je 27 godina otada, Hrvatska ostvarila sve ključne strateške ciljeve i nacionalne zadaće. Predsjednik Vlade poručio je da je Hrvatska, kao članica Sjevernoatlantskoga saveza  i Europske unije, svjesna vlastite odgovornosti i potrebe za zajedničkim naporima kojima bi se samo učvrstili ciljevi i aktivnosti tih dviju organizacija, te dao doprinos globalnoj sigurnosti i stabilnosti, osobito na europskom kontinentu i u susjedstvu.

Dodao je da sigurnosne ugroze u novim globalnim okolnostima mijenjaju sigurnosni i vanjskopolitički karakter Europske unije, o čemu će se voditi intenzivne rasprave u godinama pred nama.

„Sigurnost naših građana i državnog teritorija jedna je od temeljnih zadaća svakog društva i svake države“, nastavio je Plenković.
 
Naveo je kako je sprječavanje sigurnosnih ugroza preduvjet  razvoja gospodarstva, ostvarivanje dobrobiti i prosperiteta hrvatskih ljudi, povećanja kvalitete života i nužne demografske revitalizacije hrvatskoga društva.

Predsjednik Vlade Plenković izrazio je zadovoljstvo što je Vlada u poprilično kratkom roku uspjela napraviti novu strategiju nacionalne sigurnosti.

,,Ovaj put želim pohvaliti entuzijazam, energiju i uključivost pristupa koje je pri izradi strategije pokazao potpredsjednik Vlade i ministar obrane Krstičević sa svojim timom. Već smo na drugoj sjednici naše vlade oformili povjerenstva koja su radila na oba dokumenta i na Strategiji nacionalne sigurnosti i na Zakonu o sustavu domovinske sigurnosti'', poručio je Plenković.
 
Pojasnio je da se svaka država prilagođava mijenjajućim globalnim okolnostima. 

„Kad se prije nekoliko godina revidirala po prvi put strategija EU o vanjskoj politici i sigurnosti iz 2003., gotovo je nevjerojatno koliko su se okolnosti promijenile i koliko je ozračje u europskom susjedstvu, na Sredozemlju,  Bliskom istoku, Srednjem istoku, sjeveru Afrike i subsaharskoj Africi promijenjeno.  te koliko su prijetnje terorizmom promijenile kartu pitanja unutarnje i vanjske sigurnosti'', ocijenio je Plenković.

Dodao je da okvir koji pruža Europska unija može spriječiti sigurnosne ugroze na našem teritoriju.

,,Zakon o domovinskoj sigurnosti postavio je okvir i, po mom mišljenju, nastoji zatvoriti određene praznine koje su bile uočene od svih nadležnih tijela u pogledu koordinacije, pravovremenih reakcija na krize i rizike, bez obzira o kakvim se rizicima radi, bilo elementarnim nepogodama ili migracijsko-izbjegličkoj krizi“, rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade uvjeren je da će ova dva dokumenta dati dodatnu snagu svim nadležnim državnim institucijama koje su uključene, po svojim temeljnim dokumentima, u pitanja nacionalne sigurnosti te da će povezivanje kroz sustav koordinacije koju će voditi potpredsjednik Vlade biti učinkovitije nego što je to danas slučaj i da će se bolje prepoznavati prijetnje.

„Znat ćemo štititi našu kritičnu nacionalnu infrastrukturu, jer je i to jedno od prvorazrednih strateških pitanja nacionalne sigurnosti. Upravo takva poruka o jednom živućem dokumentu koji se prilagođava našim realnostima meni daje duboko uvjerenje da smo izradili kvalitetan dokument, na inkluzivan način, koji će biti podloga svih naših aktivnosti na  području zaštite nacionalne sigurnosti i sustava domovinske sigurnosti“, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Pisane vijesti | Andrej Plenković