Predsjednik Vlade obišao bolnicu Lopača: Uz požrtvovnost djelatnika bolnice i vatrogasaca izbjegnuta je veća tragedija

Slika /00 A foto model/slike/E150FC0F-C5B0-431C-AACC-C25C245E9D23.jpeg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je sinoć Psihijatrijsku bolnicu Lopača u kojoj je jučer poslijepodne izbio požar. Na teren su odmah izašli vatrogasci koji su evakuirali pacijente.

"Nažalost dogodila se tragedija u psihijatrijskoj bolnici u Lopači. Prema informacijama ravnatelja Ivanovića,  gospođe Grba-Bujević i državnog tajnika Plazonića, jedan je pacijent, nažalost, preminuo. No, zahvaljujući naporima  djelatnika bolnice i herojskim naporima vatrogasaca iz Rijeke, Čavla, Jelenja i Bakra spašeni su svi ostali pacijenti. Smješteni su u riječkoj bolnici, a dio će biti prihvaćen u karlovačkoj i ogulinskoj bolnici. Uz veliku požrtvovnost medicinskih djelatnika, vatrogasaca i djelatnika bolnice, u relativno kratkom roku učinilo se maksimalno da se izbjegne veća tragedija s obzirom na zahtjevno stanje pacijenata", rekao je premijer Plenković čestitavši vatrogascima i bolničkom osoblju na brzoj intervenciji.

Zahvaljujem i čestitam svima na brzoj intervenciji

"Tek danas sam upoznat s problemom klizišta ispred bolnice, pa je dostupnost bolnice nešto teža, no vatrogasci su ovdje bili u roku od 20-ak minuta, što je maksimalno brzo. Da je ta cesta prohodna, možda bi bilo i brže. U ime Vlade i svih nas još im jednom zahvaljujem, kao i svim djelatnicima psihijatrijske bolnice", kazao je predsjednik Vlade Plenković.

U pratnji premijera, bolnicu su obišli ministar zdravstva Milan Kujundžić i državni tajnik Željko Plazonić.

Ministar Kujundžić rekao je da je od prvoga trenutka preko Zavoda za hitnu medicinu imao informaciju što se događa - o smrtno stradaloj osobi, ozlijeđenima i transportu prema riječkoj bolnici. Odmah je o tome obavijestio premijera i kontaktirao bolnice u Rijeci, Karlovcu i Gospiću da, bude li trebalo, prihvate pacijente.

"Žao mi je što se to događa, ali bolničke zgrade su dotrajale i to su nažalost nesreće koje se događaju. Pričekat ćemo procjenu osiguranja, a onda ćemo napraviti sve kako bismo pomogli  i zbrinut ćemo pacijente,“ rekao je ministar Kujundžić.
Na pitanje o tome kako su reagirali djelatnici hitne pomoći i bolničkog osoblja, Kujundžić je odgovorio kako smatra da su se svi ljudi u bolnici u Lopači odlično snašli, kao i u riječkom KBC-u te da je Hitna pomoć reagirala kako treba.

Pacijenti zbrinuti u Karlovcu, Ogulinu i Dugoj Resi

Na izvanrednoj sjednici Stožera civilne zaštite u Karlovcu, sazvanoj na inicijativu župana Damira Jelića, utvrđeno je temeljem izvješća ravnatelja triju bolnica, Opće bolnice Karlovac, Opće i bolnice hrvatskih branitelja Ogulin i Bolnice za produženo liječenje Duga Resa, da mogu adekvatno zbrinuti 30-ak pacijenata.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković