Predsjednik Vlade: Od novog Posebnog stručnog povjerenstva očekujem intenzivan rad na provedbi Strategije obrazovanja

Slika /Vijesti/2017/12 prosinac/13 prosinca/71 sjednica VRH/pvrh 2.jpg

Otvarajući današnju sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković osvrnuo se na aktualna zbivanja. 

Jučer je u Parizu predsjednik Vlade, s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem, sudjelovao na One Planet Summitu na kojem su brojni svjetski lideri i predstavnici svih relevantnih međunarodnih organizacija raspravljali o dodatnim naporima u zaštiti okoliša i prilagodbi procesu klimatskih promjena.

„Važno je podići svijest o ovoj temi i nastaviti dogovore. Sada je dvije godine od Pariškoga sporazuma, kojeg je Hrvatska ratificirala i za nas je stupio na snagu ovoga ljeta. Nastavljamo s ispunjavanjem obveza, uvjereni da u tom procesu možemo dati svoj obol. Hrvatska nije među onim zemljama čija industrija ugrožava klimu i okoliš na način kao što to rade drugi, međutim važno je da se pridržavamo naših obveza te da na tom tragu vodimo našu i industrijsku politiku i politiku zaštite okoliša“, poručio je predsjednik Vlade Plenković.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravak u Parizu iskoristio je i za razgovor s glavnim tajnikom OECD-a  Ángelom Gurríom. Napomenuo je da je Hrvatska među šest država koje su u procesu strukturiranja razgovora o budućem članstvu, uz Rumunjsku, Bugarsku, Argentinu, Brazil i Peru.

„Vjerujemo da ćemo naći načina da se u sljedećih godinu i pol dana intenziviraju razgovori, prisutnost hrvatskih stručnjaka i razmjena brojnih korisnih informacija koje OECD može dati državama članicama i onima koji aspiriraju, kako bismo u predstojećem razdoblju ostvarili članstvo i u toj organizaciji. Glavni tajnik nam u tome daje punu potporu“, rekao je predsjednik Vlade.

Također, tijekom boravka u Parizu predsjednik Vlade sastao se i s hrvatskim iseljenicima.

„Naši sunarodnjaci zainteresirani su pridonijeti unaprjeđenju odnosa između Hrvatske i Francuske u političkom, kulturnom, gospodarskom, turističkom i investicijskom pogledu“, izvijestio je Plenković.

Predsjednik Vlade u Parizu je održao i predavanje na Institutu političkih znanosti, jednom od najuglednijih fakulteta u Francuskoj, na temu hrvatskog iskustva i perspektive četiri godine nakon pristupanja Europskoj uniji.

Osvrnuvši se na sastanak članova Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina, koji je održan prošloga petka u Šibeniku, predsjednik Vlade Plenković ocijenio ga je vrlo korisnim. Smatra da je usvajanjem Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Zakona o financiranju lokalne i područne (regionalne) samouprave kompletirano partnerstvo Vlade sa županima i čelnicima jedinica lokalne samouprave.

Istaknuo je da se u raspravama u ovome formatu osjeća razumijevanje, povjerenje i istinska podudarnost neovisno o tome tko pripada kojoj političkoj opciji. „Radimo za dobro hrvatskih ljudi na svim razinama“, poručio je predsjednik Vlade i zahvalio županima na aktivnom sudjelovanju u raspravi. Ministre je pozvao da sva otvorena pitanja u direktnoj komunikaciji sa županima nastoje riješiti na što susretljiviji način.

Govoreći o novom sastavu Posebnoga stručnog povjerenstva za provedbu Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije, kojeg je Vlada usvojila u nastavku sjednice, predsjednik Vlade zahvalio je rektorici Dijani Vican i uglednim profesorima i stručnjacima koji su sudjelovali u radu dosadašnjeg Povjerenstva.

„Od novog Povjerenstva očekujemo daljnji intenzivan rad na provedbi Strategije i Akcijskoga plana kako bismo znanost, obrazovanje i tehnologiju stavili u fokus kao jednu od ključnih strukturnih reformi naše Vlade“, naglasio je predsjednik Vlade Plenković.

Osudivši prijetnje hrvatskim novinarima na društvenim mrežama, predsjednik Vlade naglasio je da su sloboda govora i sloboda medija načela od kojih Vlada neće odstupiti ni milimetra.

„Želim poslati političku poruku osude radi prijetnji hrvatskim novinarima koje su u posljednje vrijeme učestale putem društvenih mreža. To je jako loše za slobodu govora i slobodu medija, a to su načela od kojih ne odstupamo ni milimetra. Očekujem da se sve takve prijetnje novinarima procesuiraju na najučinkovitiji način. Nekada su i političari žrtve takvih prijetnji i napada, ali posebnu osjetljivost moramo pokazati kada je riječ o ljudima koji izvješćuju o svim zbivanjima u Hrvatskoj i komentiraju ih. Pravo na komentar i pravo na mišljenje svatko ima i toga ćemo se čvrsto držati. Vjerujem da će ovakvi slučajevi biti procesuirani sukladno zakonu“, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković. 



Pisane vijesti | Andrej Plenković