Predsjednik Vlade Orešković razgovarao sa Svetim Ocem: Sva tri naroda i sve tri vjere u BiH trebaju imati ista prava

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/travanj/7 travnja/H20160407005774.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković boravi danas, na čelu hrvatskog izaslanstva, u službenom posjetu Svetoj Stolici. Nakon susreta s papom Franjom i državnim tajnikom Svete Stolice Pietrom Parolinom, premijer Orešković dao je izjavu za novinare. 

Kazao je da mu je drago da je imao priliku susresti se sa Svetim Ocem i razmijeniti mišljenje o nekoliko važnih tema. Dodao je da su razgovarali pola sata, u vrlo opuštenoj atmosferi, a bilo je riječi i o reformama. „Glavne teme bile su migrantska kriza, Bosna i Hercegovina i kardinal Stepinac“, rekao je premijer Orešković.

Svetog Oca premijer Orešković izvijestio je o tome kako se Hrvatska ponašala tijekom migrantske krize, a razgovarao je s njim i o načinu na koji će Europa dalje pomagati migrantima. „Mi smo imali otvorene granice, nismo stavili žice ni zidove, nego smo prema izbjeglicama pokazali humanost“.

Dodao je kako je Hrvatska već sada spremna preuzeti 500 migranata koji se nalaze u Turskoj.

Što se tiče razgovora sa Svetim Ocem o Hrvatima u Bosni i Hercegovini, premijer Orešković kazao je da je u hrvatskom strateškom interesu da pruži pomoć Hrvatima u BiH, posebno kroz gospodarske veze. „Od Svetog Oca smo tražili  podršku, da sva tri naroda i sve tri vjere u BiH imaju ista prava, što je bitno za stabilnost u regiji, a Sveti Otac može imati veliki utjecaj na ta pitanja“.

„Moja poruka je bila vrlo jasna“, rekao je predsjednik Vlade govoreći o kanonizaciji kardinala Stepinca. „Razumijemo da Sveti Otac želi približiti katolike i pravoslavce“, rekao je i dodao da će proces kanonizacije krenuti ovo ljeto te da je Hrvatskoj bitno da što prije završi. „Kardinal Stepinac je, rekao bih, dio našeg identiteta i svima nam je bitno da taj proces i krene i završi što prije, a hrvatski narod će to pratiti.“

Predsjednik Vlade iskoristio je priliku da pozove Svetog Oca u posjet Hrvatskoj te je izrazio nadu u pozitivan odgovor.

Foto: Hina

Pisane vijesti