Predsjednik Vlade Orešković: S Turskom smo dogovorili zajednički okvir, za deset dana očekujemo konkretan dogovor

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/ožujak/8 ožujka/WEb.jpg

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković sudjelovao je u ponedjeljak na Bruxellesu na sastanku čelnika država Europske unije i Turske.

Čelnici Europske unije na sastanku su dogovorili načela zajedničkog dogovora za upravljanje migrantskom krizom i zadužili predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska da u sljedećih deset dana pregovara o detaljima s Turskom kako bi definirali konkretniji dogovor.

„Turska je predložila konkretan plan. Danas smo dogovorili zajednički okvir i dali mogućnost predsjedniku Tusku da pregovora u sljedećih deset dana s Turskom i nadam se da ćemo tada malo konkretnije stvari staviti na papir“, izjavio je predsjednik Vlade Orešković po završetku sastanka.

Govoreći o zapadnobalkanskoj ruti, predsjednik Vlade Orešković pojasnio je da ne možemo reći da će se ta ruta zatvoriti, već da možemo reći da je iregularni tok u principu zatvoren što je vidljivo na terenu.
 
Odgovarajući na pitanja novinara o tome je li Branko Borković ozbiljan kandidat za ministra branitelja, predsjednik Vlade je odgovorio:
„U petak sam se našao s braniteljima, za vikend sam radio, danas sam u Bruxellesu i sutra se vraćam. Nadam se da ću imati par kandidata kao i do sada, imena neću komunicirati koji su to kandidati jer mislim da to nije fer, zbog procedure. Na kraju kada izaberemo ministra branitelja onda ću vam to iskomunicirati.“

Na pitanje hoće li to biti ovaj tjedan, predsjednik Vlade je odgovorio: „Što prije!“.

Tekst: Hina/Vlada RH 

Fotografija: Europsko vijeće 
 
 

Pisane vijesti