Predsjednik Vlade oštro odgovorio na provokaciju Aleksandra Šešelja u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe

Odgovarajući na provokaciju zastupnika Srpske radikalne stranke u raspravi u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je da Aleksandar Šešelj predstavlja političku stranku čiji program i statut promiče program 'Velike Srbije' koja bi uključivala teritorij Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

"Što se tiče komentara zastupnika Šešelja, mislim da je on živući primjer izreke da jabuka ne pada daleko od stabla. Vi predstavljate političku stranku čiji program i statut, a što ova Parlamentarna skupština treba znati, promiče program 'Velike Srbije' koja bi uključivala teritorij Bosne i Hercegovine i Hrvatske.  To je točno ono što je vaš otac radio i za što je osuđen kao ratni zločinac u Haagu, iako vi ne morate biti odgovorni za djelovanje vašeg oca", kazao je.

Predsjednik Vlade podsjetio je na tragediju 90-tih u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini zbog politike Slobodana Miloševića.

"Mi smo imali tragediju 90-tih zbog takve politike. Zbog politike Slobodana Miloševića moja je zemlja patila - 15 tisuća mrtvih i 37 milijarda dolara ratne štete. Mi smo siti širenja lažnih informacija, a ovo je baš jedan takav primjer, kada se nastoji Hrvatsku prikazati u negativnom svjetlu. Vi ćete pokušavati, ali to će uvijek naići na vrlo snažan odgovor zemlje koja je demokratska, koja je europski orijentirana i koja je jako protiv politika koje dovode do tisuća mrtvih, do tragedija u zemlji - Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu, prije toga u Sloveniji i na kraju do tragedije u vašoj vlastitoj zemlji", ustvrdio je.

Predsjednik Vlade naglasio je da Hrvatska sa Srbijom želi graditi dobrosusjedske odnose.

"A činjenica da ste kao stranka nedavno orkestrirali incident u Srbijanskoj skupštini za vrijeme posjeta našeg izaslanstva na čelu s predsjednikom Sabora predstavlja konzistentnu politiku. Ali, unatoč vama i takvima, mi smo tu da gradimo normalne dobrosusjedske odnose i rješavamo probleme iz prošlosti sa Srbijom. Da gradimo budućnost s onima koji žele graditi budućnost i da jasno kažemo tko je bio tko 90-tih. Mi to znamo, vi ste bili agresor, a mi žrtva".

Premijer je istaknuo jasnu politiku hrvatske Vlade prema totalitarnim režimima 20. stoljeća.

"Ako želite znati, osobno sam bio u Jasenovcu ove i prošle godine i daleko sam od svega onoga što ste upravo izrekli. Politika hrvatske Vlade prema totalitarnim režimima 20. stoljeća je jasna i bit će jasna i osuđivat će ono što treba biti osuđeno", zaključio je predsjednik Vlade.



Pisane vijesti | Andrej Plenković