Predsjednik Vlade osudio napad na Hrvate u Sonti: Pozivamo Srbiju da zaštiti svoje građane hrvatske nacionalnosti

Slika /Vijesti/2017/12 prosinac/28 prosinca/73 sjednica VRH/DSC_0766.jpg

Otvarajući posljednju ovogodišnju sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković naglasio je da su, s obzirom na sve okolnosti ove godine, postignuti solidni rezultati u svim područjima. 

Od 59 sjednica održanih u ovoj kalendarskoj godini, samo je šest bilo telefonskih, a predsjednik Vlade pojasnio je da je tome tako jer Vlada smatra da se taj institut treba koristiti samo u iznimnim situacijama. 
 
Kao posebno važne istaknuo je dvije točke dnevnoga reda današnje sjednice. 
 
Nakon uspješnog rebalansa proračuna, Ministarstvo financija u zadnjim danima kalendarske godine pronašlo je dodatna sredstva koja će se preraspodijeliti za dugove u zdravstvu. Radi se o 100 milijuna kuna za državne bolnice te 97 milijuna za županijske bolnice.
 
„Kada to povežemo s onih milijardu i 162 milijuna kuna u rebalansu, ovih dodatnih skoro 200 milijuna kuna govori o tome da smo vjerojatno jedina i prva Vlada koja je u jednoj godini uspjela više od milijardu i 300 milijuna kuna alocirati za zdravstvo. To znači da smo vodili odgovornu fiskalnu politiku i da smo odlučni suočiti se s problemom smanjenja duga u zdravstvu“, rekao je predsjednik Vlade.
 
Druga važna točka odnosi se na mjere aktivne politike zapošljavanja. „Ovo je prvi puta da jedna Vlada donosi smjernice za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja i za iduću godinu i do 2020. Koristeći nacionalna sredstva i sredstva Europskog socijalnog fonda dodijelit ćemo milijardu i 600 milijuna kuna za zapošljavanje i na taj način nastaviti pozitivne trendove koji se odnose na očito smanjenje broja nezaposlenih mladih, onih koji su dugotrajno nezaposleni, žena, osoba s invaliditetom, praktički svih onih koji su došli u situaciju da teško nalaze novi posao“, kazao je. 
 
„Želim jasno osuditi napad na Hrvate u Sonti. Ministrica Pejčinović Burić i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uložilo je prosvjednu notu. Pozivamo Srbiju da zaštiti svoje građane koji su hrvatske nacionalnosti, a žive u Srbiji“, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuvši se na tri mladića hrvatske nacionalnosti pretučena u vojvođanskom mjestu Sonti. 
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković još je jednom pozvao Sloveniju na konstruktivan dijalog oko rješavanja pitanja granice. 
 
„Sukladno međunarodnom pravu arbitražna presuda ne može se provoditi bez privole obje strane. Prema tome, očekujem od Slovenije da se suzdrži od jednostranih poteza i da se izbjegnu bilo kakvi mogući incidenti“, naglasio je predsjednik Vlade, govoreći o primjeni arbitražne odluke o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, koju Hrvatska ne priznaje. 


 

Pisane vijesti | Andrej Plenković