Predsjednik Vlade osudio nasilje u Kataloniji: Pitanje referenduma treba riješiti dijalogom

Slika /Vijesti/2017/10 listopad/3 listopada/IMG_5285.JPG

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem na skupu „Zdravlje i zdravstvo: izazovi i mogućnosti – susret profesije i politike“ u povodu obilježavanja 90. obljetnice osnutka Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“. 

Naglasio je da su načela koja je promovirao Andrija Štampar primjenjiva i danas, izrazivši uvjerenje da će rasprave na današnjem znanstvenom skupu pridonijeti još kvalitetnijem javnom zdravstvu u Hrvatskoj. 
 
Odgovarajući na pitanja novinara o dugovima prema veledrogerijama, predsjednik Vlade Plenković podsjetio je da su ministri zdravstva Milan Kujundžić i financija Zdravko Marić održali sastanak s predstavnicima veledrogerija. Rekao je da Vlada nastoji smanjiti troškove i sanirati dugove. 
 
„Vlada baš nema novca za sve, ali ima racionalan plan, koji se temelji na smanjenju proračunskog manjka. Držimo se fiskalne discipline koja je uvjetovana ne samo našim programom i politikom, nego i obvezama nakon izlaska iz Procedure prekomjernog proračunskog manjka“,  poručio je Plenković, odgovarajući na pitanje o zahtjevima sindikata javnih službi za povećanjem plaća za 15,2 posto.

Predsjednik Vlade izvijestio je da ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić zajedno s drugim kolegama iz Vlade nastavlja pregovore sa sindikatima državnih i javnih službi. 

Osvrnuo se i na kandidaturu Hrvatske za sjedište Europske agencije za lijekove, pojasnivši da ima dosta vremena za rješavanje svih tehničkih pitanja glede organizacije zgrade koju su Ministarstvo zdravstva i Grad Zagreb identificirali za sjedište Agencije. 

Predsjednik Vlade istaknuo je da je odluka o sjedištu Europske agencije za lijekove ponajprije političko pitanje.

„To će prije svega imati političku dimenziju, tu su interesi 19 zemlja, nije lako pogoditi interese skoro 1000 zaposlenika koji su se navikli na londonski standard, a oni utječu i na odluku gdje će nastaviti aktivnosti Agencije. Radimo jedan test kako bi predstavili Hrvatsku i Zagreb i bilo bi pravedno da Hrvatska kao najnovija članica ima jednu od europskih agencija. Ako to u ne bude slučaj s EMA-om, sigurno će nam iskustvo i lekcije iz ovoga pokušaja koristiti za neku buduću prigodu“, poručioje Plenković.

Što se tiče inicijative IDS-a koji je u saborsku proceduru uputio dopune Kaznenog zakona sa zatvorskim kaznama za fašističke simbole, predsjednik Vlade najavio je da će se u četvrtak ponovno sastati Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. Kazao je da očekuje da pravni tim stručnjaka izađe s preporukama, koje će Vijeće potom razmotriti. 

Predsjednik Vlade osudio je nasilje do kojeg je došlo prilikom održavanja referenduma o neovisnosti Katalonije. 

„Naravno da nam je žao i da osuđujemo nasilje. Mislimo da nije dobro da kod bilo kakvih izjašnjavanja dođe do fizičke prisile. To je ono što je loše. S druge strane, svjesni smo okvira koji postoje u španjolskom ustavu. Pratim i cijelu raspravu, a isto tako pratim i kako se druge zemlje očituju, odnosno koje formulacije koriste. Naravno da želimo da ovakvu temu kroz dijalog rješavaju i predstavnici Katalonije i španjolskih vlasti“, zaključio je predsjednik Vlade. 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković