Predsjednik Vlade otkrio spomenik Tuđmanu i otvorio športsku dvoranu u Biogradu

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/predsjednik_vlade_otkrio_spomenik_tudmanu_i_otvorio_sportsku_dvoranu_u_biogradu.jpg
BIOGRAD NA MORU, 24. svibnja 2007. (Hina) - Predsjednik Vlade Ivo Sanader danas je u Biogradu pred više stotina građana otkrio spomenik prvomu hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu te otvorio novu srednjoškolsku športsku dvoranu.

Nazočni su bili ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, ministar znanosti Dragan Primorac, ministrica pravosuđa Ana Lovrin, čelnici Zadarske županije, gradova Zadra i Biograda te drugi.

Sanader je rekao da je ponosan onim što je Tuđman učinio za Hrvatsku. "Ponosimo se što smo blizu ispunjenja njegove druge zadaće iz ključnog programa HDZ-a. Prva je bila stvaranje i priznanje Republike Hrvatske, a druga njezin ulazak u europske integracije", rekao je premijer i predsjednik HDZ-a.

Kazao je kako je u Hrvatskoj potreban konsenzus svih političkih stranaka o imenu dr. Franje Tuđmana. Zrelost hrvatske demokracije je i u tome što smo vrlo blizu razini na kojoj ćemo se složiti o ulozi dr. Tuđmana, a njegova uloga je neupitna, velika i najveća, rekao je.

Sanader je istaknuo da je Tuđman bio državnik, a ne samo predsjednik HDZ-a, čovjek koji budućnost hrvatskog naroda nije gledao kroz stranačku prizmu. Nikad nije stavljao stranku iznad nacionalnih interesa, istaknuo je otkrivši Tuđmanov spomenik visine dva metra, rad šibenskog akademskog kipara Aleksandra Guberine.

"Ne smijemo zaboravljati prošlost kako ne bismo ponavljali tragedije, no ne smijemo živjeti okovani u prošlosti, nego gledati u budućnost", zaključio je Sanader.

Premijer Sanader popodne je svečano otvorio novu srednjoškolsku športsku dvoranu u Biogradu. U dvoranu je uloženo 7,8 milijuna kuna i ostvarenje je, po riječima ravnatelja Srednje škole u Biogradu Bože Došena, dugoočekivana sna Biograđana i biogradskih srednjoškolaca.

Sanader je istaknuo da je Hrvatska postigla velik napredak u području znanja, a po nekim elementima je čak i ispred pojedinih zemalja Europske unije. Podsjetio je da su ga sinoć, dok je gostovao u britanskom Sveučilištu Oxford, pitali što se to događa s Hrvatskom u pogledu znanja. "Bili su fascinirani kad sam im rekao da u nas srednjoškolsko obrazovanje postaje obvezatno, da je u prošlih nekoliko godina sagrađeno nekoliko stotina školskih objekata, zatim da svaka škola ima svoju web stranicu, a svaki učenik svoju e-mail adresu. Nisu mogli vjerovati", prepričao je Sanader.

Najavio je da će Vlada nastaviti ulagati u nove školske objekte u Zadarskoj županiji.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa dr. Dragan Primorac istaknuo je da je ova Vlada u svom mandatu do sada izgradila 253 školska objekta. Hrvatska već danas ima najbolji obrazovni sustav od svih zemalja u regiji, ustvrdio je Primorac. Prvi put se vraćaju u Hrvatsku naši znanstvenici iz inozemstva, a zaposlili smo pet tisuća ljudi u sustavu školstva, djeca u osnovnoj školi uče dva strana jezika, utemeljili smo pet veleučilišta i u cjelini uzevši, u zadnje tri godine više je uloženo u školstvo nego u 20 godina prije toga.

Ministar Primorac je zaključio da će Hrvatska do 2010. imati najbolji obrazovni sustav ne samo u ovom dijelu Europe nego i znatno šire.



Pisane vijesti