Predsjednik Vlade otvorio 44. Ambientu: Drvoprerađivačka industrija ima ogromnu perspektivu za daljnji razvoj

  • Slika /Vijesti/2017/10 listopad/11 listopad/6.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković otvorio je danas na Zagrebačkom velesajmu 44. Ambientu, međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije. 

Ističući važnost hrvatske drvne i drvoprerađivačke industrije, koja čini 10 posto ukupnog hrvatskog izvoza, predsjednik Vlade Plenković kazao je da se radi o grani koja ima ogromnu perspektivu za daljnji razvoj. Dodao je da je potrebno veći naglasak staviti na prerađivanje, odnosno proizvodnju namještaja.

Podsjetio je da je Vlada u travnju donijela strategiju razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja, za razdoblje od 2017.-2020. 

„To znači da želimo potaknuti sve vas koji se bavite ovom djelatnošću i ovom granom hrvatskoga gospodarstva te na taj način u potpunosti valorizirati visoko kvalitetnu domaću proizvodnju i domaću sirovinu, osobito slavonski hrast koji je prepoznatljiv na tržištu“, kazao je. 

Dodao je da Vlada želi potaknuti i znanstvene i dizajnerske zajednice, kao i sve druge aktivnosti koje će postići održivu konkurentnu poziciju na tržištu. 

„Kao i u drugim granama gospodarstva ključan je inovativan pristup kako bismo u ovom segmentu bili uspješniji na europskoj i svjetskoj razini. Potrebno je povezati gospodarstvo i znanstvenu zajednicu i na taj način napraviti dodatnu vrijednost od sredstava koje će Ministarstvo poljoprivrede kroz svoje subvencije alocirati ovoj grani drvoprerađivačke industrije“, rekao je predsjednik Vlade. 

Istaknuo je da Vlada želi svim gospodarstvenicima osigurati što bolje i kvalitetnije uvjete poslovanja. 

„Želimo rasteretiti vaše obveze te vam stabilnošću i predvidljivošću pravnog, poreznog i ulagačkog okvira olakšati poslovanje kako bi ono bilo učinkovitije i pouzdanije te da vam legitimacija koju smo dobili ulaskom u Europsku uniju olakša pristup na druga tržišta“; poručio je predsjednik Vlade i dodao da će na taj način drvoprerađivačka industrija ostvariti još veći udjel u ukupnom hrvatskom izvozu. 

Govoreći o brojnim aktivnostima na Zagrebačkom velesajmu, Plenković je istaknuo da se time održava duga velesajamska tradicija te pridonosi turističkoj ponudi Zagreba. 

Uz čestitke organizatorima svim je izlagačima i posjetiteljima zaželio uspješnu 44. Ambientu. 

Uz predsjednika Vlade bili su ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar državne imovine Goran Marić i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.  



Pisane vijesti | Andrej Plenković